Brussel: door de bomen het Bois Sauvage proberen te zien

©BELGA

Op de brugdag ging de meeste aandacht naar twee aandelen waarin de hele dag geen handel was: Recticel en grootaandeelhouder Bois Sauvage.

De beurzen rechtten de rug na de onrust over de inflatieopstoot eerder deze week. De Amerikaanse centrale bank gaat niet bij de eerste opstoot op de rem staan, bezwoer bestuurder Christopher Waller donderdagavond. 'We moeten eerst zien of de hoge prijsdruk die we in april zagen de komende maanden voortduurt.'

De woorden van de Fed-bestuurder hielpen de Europese beurzen tussen 1 en 1,5 procent hoger. De klim van de Bel20 was meer bescheiden met 0,9 procent tot 4.066 punten.

Argenx opende vlak maar sloot als primus in de sterindex met een dagwinst van 2,1 procent tot 220,9 euro. Nochtans bevatte het voorbeurs vrijgegeven kwartaalrapport van de biotechnologiegroep weinig nieuws. 

Voor langetermijnbeleggers biedt de aantrekkelijker geworden waardering van Argenx kansen.
Lenny Van Steenhuyse
KBC Securities-analist

'Steady as she goes', omschrijft KBC Securities het rapport van Argenx. 'Ook al zal de nieuwsflow dit jaar wat minder goed gevuld zijn, de commerciële voorbereiding van de lancering van efgartigimod zit op koers. En voor langetermijnbeleggers biedt de aantrekkelijker geworden waardering kansen', stelt analist Lenny Van Steenhuyse. 

Bij Galapagos, de andere biotecher in de Bel20, is nog geen sprake van een remonte. Het aandeel schreef er 0,2 procent bij tot 63,05 euro. De strategische ommezwaai die het management eind vorige week aankondigde, kan analisten niet echt overtuigen.

Na het sterke kwartaalrapport verhoogt het beurshuis Jefferies het koersdoel voor KBC van 76,30 naar 78,50 euro. Het advies blijft met dat stevige koersdoel logischerwijs 'kopen'. Het aandeel klom 1,8 procent naar 68,46 euro, de hoogste koers sinds februari.

'De nettorente-inkomsten van KBC bleven in het eerste kwartaal stabiel en hielden beter stand dan die in de sector. Europese banken zagen de inkomsten gemiddeld met 2 procent dalen', stelt de analiste Martina Matouskova. 

Als KBC de surpluscash tot het gewenste niveau zou aftoppen, impliceert dat een dividend van 9,43 euro over het boekjaar 2021, een rendement van 14 procent
Martina Matouskova
Jefferies-analiste

'De groep heeft de boodschap nog versterkt dat alle kapitaalbuffers boven 15,5 procent (van de risicogewogen activa, red.) potentieel uitgekeerd worden', stipt de Jefferies-analiste aan. 'Het surplus tot dat niveau aftoppen impliceert een dividend van 9,43 euro over het boekjaar 2021, een rendement van 14 procent.' Naast het opgespaarde dividend van 2 euro over het boekjaar 2020 en het voorschotdividend van 1 euro over het boekjaar 2021 ziet de analiste dus nog ruimte voor een forse 6,43 euro extra in mei 2022.

'We verwachten dat beleggers tegen september, als de ECB de ban op dividenden versoepelt, oog zullen krijgen voor de beste rendementsverhalen. KBC heeft de sterkste balans om aan de vereisten van de ECB voor winstgevendheid, kredietkwaliteit en kapitaalbuffers te voldoen.'

De beurswaakhond FSMA schortte voor de openingsbel de handel in Recticel  op, 'in afwachting van een mededeling'. Donderdagavond schoot het aandeel vlak voor de slotbel plots hoger, met een koersstijging van 14 procent tot boven 15 euro als resultaat. In de namiddag werd duidelijk wat er aan de hand was: de Oostenrijkse groep Greiner biedt 13,5 euro per aandeel voor Recticel. Greiner heeft al een akkoord met Bois Sauvage en er volgt een bod op de resterende aandelen. Gelet op de biedprijs lijkt donderdag een insider toch iets te gretig gekocht te hebben.

De tijgersprong donderdag bracht de beurskoers van Recticel naar een record. Of toch het hoogste peil sinds 1991, dus een record voor deze eeuw. Dat dankzij de transformatie die CEO Olivier Chapelle in 2020 doorvoerde via een dubbele deal. Met eerst de verkoop van de afdeling soepelschuim in het voorjaar en vervolgens in het najaar de grootste overname ooit, die van de Zwitserse specialist in technisch schuim FoamPartner.

Ook in Bois Sauvage was er geen handel. De Brusselse holding is de grootste aandeelhouder van de chemiegroep, met een belang van 27 procent. Recticel is volgens ramingen van KBC Securities goed voor 22 procent van de portefeuille van Bois Sauvage. Alleen Neuhaus-eigenaar United Belgian Chocolate Group (36%) en het belang van 1,65 procent in Umicore (24%) wegen zwaarder door in de portefeuille. 

Met weinig enthousiasme onthaalden beleggers donderdag de inbreng van de vastgoedontwikkelaar Extensa - voor 100 procent eigendom van AvH - in de vastgoedbeheerder Leasinvest - voor 30 procent van AvH. Duidelijk is wel dat AvH slim toeslaat nu Leasinvest door de pandemie tegen een korting op de intrinsieke waarde noteert, twee jaar geleden was dat nog een premie.

De operatie houdt an sich steek, zegt Degroof Petercam-analist Herman van der Loos. 'Vastgoedgroepen moeten al enkele jaren stroomopwaarts (naar vastgoedontwikkeling, red.) opschuiven om groei en aandeelhouderswaarde te scheppen.' In afwachting van meer financiële details zet hij wel zijn advies tussen haakjes.

Leasinvest schreef er 0,7 procent bij tot 77,5 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud