Advertentie

Brussel: een grote rol voor de kleine man

Een koersenbord betreden is tegenwoordig makkelijker dan het verlaten. © Lieven Van Assche

Is de kleine belegger niet meer van tel in de almaar frenetiekere beurshandel? Niet als het erop aankomt bedrijven die geruisloos naar de exit sluipen de weg te versperren.

Naar de beurs trekken kan vlotter dan ooit. Kies uw spac (blancochequebedrijf) en klaar. De beurs verlaten is wat moeilijker, mee dankzij de stevige verkeersdrempels die de Belgische overnamewet installeerde voor de grootaandeelhouders die de minderheidsaandeelhouders willen uitroken op weg naar de exit. Zo'n uitrookbod kan maar als 95 procent van alle stukken aangeboden zijn én ook 90 procent van de bij het brede publieke verspreide aandelen aangeboden werden.

Sioen en Zenitel moesten eerder al hun bod verhogen om de kleine aandeelhouder te verwmurven. Orange doet dat voorlopig niet bij zijn pogingen om Orange Belgium van de beurs te halen. En dat ondanks het feit dat Parijs tijdens het initiële bod minder dan de helft van de bij het brede publiek verspreide aandelen in handen kreeg.

Zoals u hiernaast kunt lezen vindt David Vagman, een analist van ING, het in zekere zin een goede zaak dat het initiële overnamebod van Orange niet bijster veel heeft opgeleverd. De minderheidsaandeelhouders zitten daardoor in een sterkere onderhandelingspositie, terwijl de verhandelbaarheid van het aandeel minder zal dalen dan gevreesd. Volgens de analist zal nu vooral de kleine belegger, die op lange termijn kijkt, bepalend zijn.

Een grote rol voor de kleine man dus. Orange Belgium koerste 1,8 procent hoger naar 22,25 euro en noteert zo weer licht boven de biedprijs.

Grondstof tot nadenken

De kwartaalupdate van Recticel  was kort maar boeiend. Ze zou verplichte lectuur moeten zijn voor centraal bankiers die geen inflatoire druk zien. De chemiegroep meldt prijsverhogingen voor grondstoffen in een 'historisch hoog tempo' en rekent die grondstoffenfactuur onverkort aan de klant door

Omdat Recticel die duurdere grondstoffen naar de klant doorschuift, handhaaft het de prognose voor 2021: een aanzienlijke stijging van de omzet en een brutobedrijfswinst (ebitda) die minstens 30 procent toeneemt. Over het eerste kwartaal steeg de omzet jaar op jaar met 16 procent, door een combinatie van hogere volumes en prijsstijgingen. Let wel: die prognose houdt nog geen rekening met de recente overnames: FoamPartner , de grootste deal ooit, en Gor-Stal

Ook al is de omzetgroei van 16 procent an sich indrukwekkend, toch handhaaft het beurshuis Kepler Cheuvreux zijn lauw 'houden'-advies met een koersdoel van 12,70 euro. 'We denken dat de omzetgroei voor 80 procent van de doorgevoerde prijsverhogingen komt en voor 20 procent van de hogere verkoopvolumes', schrijft het beurshuis. 'Daardoor is de fundamentele impact positief, maar beperkt.' Tegenover de hogere verkoopprijzen staat een navenant hogere grondstoffenfactuur, zodat de winstmarges in het beste geval de bovenste lijn gewoon bijbenen. 

Dat laatste verklaart waarom de belegger niet euforisch reageerde op de sterke omzetgroei. Het aandeel Recticel koerste 3 procent lager naar 12,96 euro.

Door de band genomen

Michelin kwam maandag nabeurs met een stevige update over het eerste kwartaal. Het vraagherstel hielp de omzet, gezuiverd voor wisselkoerseffecten, 8 procent hoger naar 5,4 miljard euro. 

De Franse bandenreus vertaalde de update niet in koerswinst op de Parijse beurs, omdat het management spijts de sterke start de prognose voor heel 2021 ongemoeid laat. Maar Bekaert  , de wereldmarktleider in staalkoord om banden te versterken, vertaalde de update wel in winst: plus 0,7 procent naar 37,14 euro. Dat is de hoogste koers sinds begin 2018 (zie grafiek). Eerder oogstte de staaltechnologiegroep al applaus met een ijzersterk - pun intended - jaarrapport over 2020

De Kempen-analist Emmanuel Carlier handhaaft zijn koopadvies. 'De update van Michelin sterkt ons in de overtuiging dat de analistenconsensus voor de kwartaalupdate van Bekaert te conservatief is. We denken dat de auto- en vrachtwagenverkoop in 2021 tot dicht tegen het precoronapeil zal herstellen, wat impliceert dat de consensus voor de bedrijfswinst in 2021 nog 5 procent te laag is.' Carlier vermoedt dat de beleggersdag van 28 mei de beurskoers hoger kan jagen. 

Op dit ogenblik rekenen de analisten gemiddeld op een bedrijfswinst van 319 miljoen euro over het boekjaar 2021, goed voor een marge van 7,8 procent. Dat is een stijging met 17 procent tegenover de 272 miljoen over het boekjaar 2020. 

KBC Securities-analist Wim Hoste verhoogt zijn koersdoel van 35 euro naar 40 euro. Hij verwacht dat de staaldraadverwerker over het eerste kwartaal een omzetgroei van bijna 8 procent zal rapporteren. De onderliggende operationele winstmarge voor het hele jaar ziet hij met 50 basispunten (0,5 procentpunt) stijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud