Advertentie
Advertentie

Brussel: een verhaal van langdurige kortingen

©BELGA

Voodoo luidt het antwoord van GBL op zijn hardnekkig hoge korting. Een korting waar zelfs een voor het eerst in jaren schuldenvrij Tubize mee blijft worstelen.

Een opvallend aandeel in de Bel20 ,die de heropeningsrally voortzette met een winst van 0,6 procent naar 4.227 punten, was GBL . De Brusselse holding zette kort na de opening een verse recordkoers neer, 99,26 euro, en sloot uiteindelijk een bescheiden 0,4 procent hoger op 98,54 euro.

Met dank aan het halfjaarrapport van vrijdagavond. De holding neemt voor 266 miljoen euro een belang van 16 procent in de Franse spelletjesmaker Voodoo en vermindert tegelijk meer 'klassieke' beursgenoteerde participaties als de Zwitserse cementreus Holcim en - mindere mate - Umicore. 

Over Umicore (53,56 euro, +2,4%) gesproken: UBS is niet te vermurwen en blijft ook na de recordresultaten die de materialengroep over het eerste halfjaar voorlegde bij het verkoopadvies, met een koersdoel van 38 euro. 

Analist Geoff Haire onthield uit de telefonische conferentie met het management vrijdag enkele zaken die hem voorzichtig maken voor de tweede jaarhelft:

  • De katalysatorenafdeling, de grootste positieve verrassing in de eerste helft, zal mogelijk de weerbots ondervinden van een lagere verkoop van vrachtwagens in China.
  • De meevaller van 250 miljoen in het werkkapitaal zal later dit jaar omkeren.
  • De afdeling kathodematerialen voor herlaadbatterijen blijft in China met een overaanbod kampen, mee door de opmars van LFP, de goedkopere kobaltarme variant.
  • De toenemende verkoop van kathodematerialen in Europa zal in de resultatenrekening van de afdeling E&ST gecounterd worden door de opstartkosten voor de fabriek in het Poolyse Nysa en de lagere rendabiliteit in de kobaltraffinage. 

Terug naar GBL. KBC Securities handhaaft na het rapport van GBL het koopadvies en het koersdoel van 113 euro. 'De groep zet de rotatie van haar portefeuille in versneld tempo door', stippen de analisten Michiel Declercq en Wim Hoste aan. 'Die versnelde verversing van de portefeuille kan een katalysator zijn om de korting tegenover de nettoactiefwaarde eindelijk weer op het prepandemiepeil te brengen.'

GBL kampt met een korting van 33 procent op de onderliggende portefeuille, tegenover 23 procent voor de pandemie. Pro memorie: de holding schokte vorig jaar de aandeelhouders door het dividend met een vijfde te verlagen, wat mee de opgelopen korting verklaart. 

Maar ook op dat vlak gloort beterschap, stipt het beurshuis Kepler Cheuvreux aan. Het beurshuis merkt op dat dankzij het hogere bedrag aan dividenden dat GBL vanuit zijn participaties 'opgestroomd' krijgt (in het GBL-jargon de 'cash earnings'), over het boekjaar 2021 een 10 procent hoger dividend - bruto 2,75 euro per aandeel - mogelijk moet zijn. 

Degroof Petercam krikt het koersdoel op van 106 naar 113 euro en herhaalt het koopadvies.

Over holdings gesproken: het maandagochtend gepubliceerde halfjaarrapport van Tubize leert dat de wiskunde van het familiale controlevehikel boven UCB het afgelopen halfjaar een stuk eenvoudiger geworden is.

Voor het eerst in jaren is de monoholding schuldenvrij. Het laatste restje schulden, 33,5 miljoen euro, is afbetaald. Een prestatie, want vijf jaar geleden telde Tubize nog bijna 300 miljoen schulden. Het recept? Jaar na jaar minder dividend uitkeren aan de eigen aandeelhouders dan de zelf vanuit de enige participatie, UCB dus, opgestroomde dividenden.

Over het eerste halfjaar ontving Tubize 86 miljoen aan dividenden, terwijl het zelf maar iets meer dan 30 miljoen naar de aandeelhouders liet vloeien. Het dividend van de holding is relatief krenterig vergeleken met dat van UCB, al is de jongste tijd een inhaalbeweging ingezet.

Nu de schulden nul euro belopen is de intrinsieke waarde vlot te berekenen. Tubize heeft 68,3 miljoen UCB-aandelen in portefeuille, terwijl er maar 44,5 miljoen stukken Tubize zijn. Elk aandeel Tubize vertegenwoordigt dus 1,535 'onderliggende' aandelen UCB. Een vermenigvuldiging waar je voortaan geen schulden meer van moet aftrekken.

Ergo: doe de UCB-koers - 91,2 euro vrijdagavond - maal 1,535 en je hebt zonder verdere complicatie de intrinsieke waarde: 140 euro. De Tubize-koers van vrijdagavond, 85,60 euro, impliceert een korting van 39 procent. Die korting is al jaren hardnekkig de grootste van de Brusselse beurs en piekte in volle pandemie zelfs even op 50 procent (zie grafiek).

Analisten speculeren er al een tijdje op dat nu de schulden afbetaald zijn Tubize opties heeft om de korting terug te dringen. Bijvoorbeeld via de inkoop van eigen aandelen. Dat lijkt voorlopig nog niet aan de orde, maar Tubize kocht in mei - leert het halfjaarverslag - wel in alle stilte voor het eerst sinds 2015 stukken bij: 257.000 om precies te zijn. Daardoor steeg het belang in UCB van 35 naar 35,13 procent.

Tubize drong de korting maandag een beetje terug met een winst van 1,3 procent, terwijl UCB 'slechts' 0,7 procent bijschreef.

Blikvanger

Maandag

De Europese beurzen noteren in de plus. De onrust over de Chinese aandelen is naar de achtergrond verdwenen. AXA en Heineken publiceerden een sterk halfjaarrapport, al waarschuwden ze ook. AXA voor de impact van de overstromingen (400 miljoen euro) en Heineken voor de hogere grondstoffenfactuur.

Dinsdag

De aandacht gaat in Europa naar de autobouwers, met de resultaten van BMW en Stellantis. Voor Belgische resultaten is het wachten op woensdag (Hyloris) en donderdag (KBC, Fagron, Bpost en Galapagos).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud