Brussel eist uitleg over communicatieblunder ECB

ECB-voorzitter Mario Draghi ©REUTERS

De Europese ombudsman eist uitleg van de Europese Centrale Bank, die vorige week een select groepje hedgies uren voorsprong gaf met zeer koersgevoelige informatie.

Eén welgemikte quote van Benoit Coeuré, het Franse directielid van de Europese Centrale Bank en rechterhand van voorzitter Mario Draghi, joeg vorige week dinsdag de Europese beurzen stevig hoger. Tegelijk deelde Coeuré de euro een stevige tik uit, met zijn uitspraak dat de centrale bank tussen nu en de zomer mogelijk het tempo van de inkopen van de staatspapier zou opdrijven. 

Coeuré deed de koersgevoelige uitspraken maandagavond in Londen, voor een select publiek met het kruim van de lokale hefboomfondsbeheerders. Frankfurt zette pas de volgende ochtend de tekst van de toespraak online. 

Met die uren voorsprong kregen de happy few die in Londen aanwezig waren een spreekwoordelijke gratis lunch aangeboden. Tussen de toespraak en het moment dat de toespraak online floepte, had de euro immers al een behoorlijke dreun gekregen. 

De communicatieblunder is ook de Europese ombudsman, de Ierse Mary O'Reilly, niet ontgaan. Ze vraagt in een scherpe brief voorzitter Mario Draghi onverwijld uitleg over de 'interne procedurefout' die volgens de centrale bank aan de basis zou liggen van de vertraging. 

'Ik zou het appreciëren als ik binnen de twee weken antwoord van de ECB zou krijgen', schrijft O'Reilly. 'En om voor de hand liggende redenen, moet uw antwoord publiek zijn', voegt ze er nog aan toe. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud