Brussel: EVS haalt zichzelf van de pechstrook

©BELGA

'Als niemand anders het doet, dan kopen we onszelf wel.' Met dat devies gaf EVS zijn kwakkelend aandeel een boost.

De Europese beursrally gaat crescendo. Met dank aan Wall Street, dat onder aanvoering van Big Tech de pandemiecrash volledig weggewerkt heeft, én Chinese autoverkopen die de hoop op het herstel van een zwaar getroffen sector voeden.

De Bel20 koppelde zijn karretje aan de remonte en finishte dik 2 procent hoger op 3.433 punten.

Bij gebrek aan lokale Big Tech is sprake van een minder vlot en indrukwekkend V-herstel dan op Wall Street.

In Brussel is er wel flink wat boeiende 'small tech'. Een voorbeeld is de specialist in beeldservers EVS . De Luikenaars kennen door de crisis in de televisie- en sportsector eerder een kwakkelend herstel van hun aandeel, na de ruime halvering - tot een dieptepunt van iets meer dan 11 euro halverwege maart - bij de start van de pandemie.

Maar terwijl EVS zijn dividend opschortte, is de groep onverdroten eigen aandelen blijven inkopen. Begin mei was het in oktober 2018 gelanceerde inkoopprogramma van 10 miljoen euro volledig opgebruikt. Er kwam prompt een vers inkoopprogramma van 5 miljoen. EVS kocht intussen 136.971 aandelen tegen een gemiddelde koers van 15,66 euro. Dat is goed voor een uitgave van 2,14 miljoen euro. Met andere woorden: na nog geen drie maanden is meer dan 40 procent van het programma al gespendeerd, wat door de koersevolutie geen verrassing is.

EVS piepte via de bulkinkopen eind juli boven 5 procent van het eigen kapitaal en bezit nu 728.023 eigen aandelen.

De kooplust van de groep lijkt nu ook andere kopers te verleiden: het aandeel zoemde 3,7 procent hoger naar 15,70 euro.

De grootste stijger in de Bel20 was een aandeel dat ook een heel kwakkelend herstel boekte dit voorjaar: ING . De Nederlandse bankgroep verzamelt na het kwartaalrapport van vorige week iets meer fanmail en koerste opnieuw 4,6 procent hoger naar 7,086 euro, nog altijd 33 procent onder de koers waarmee 2020 werd afgetrapt.

De analisten van ING handhaven na het stevig kwartaalrapport van Ageas  het koopadvies voor de verzekeraar. Ze krikken het koersdoel nog met 1 euro op, tot 46 euro. Sinds de publicatie van het rapport, donderdag voorbeurs, beloopt de remonte van het aandeel 13,5 procent. 

'Op basis van de kapitaalgeneratie biedt Ageas nu 9 procent rendement, wat samen met de groeiende Aziatische poot aantrekkelijk is', oordeelt ING-analist Albert Ploegh. Hij denkt dat CEO Bart De Smet zodra het weer kan de inkoop van eigen aandelen hervat, waarschijnlijk begin 2021. 

Volgens Ploegh verdient Ageas een premie tegenover de Nederlandse verzekeraars ASR en NN Group. En wel om volgende redenen:

  • De groeivooruitzichten in China en Azië, goed voor ongeveer 35 procent van de winst.
  • De Chinese aandeelhouders Ping An (5%) en Fosun (5%), die regelmatig voor speculatieve interesse zorgen.
  • De sterke staat van dienst in inkopen van eigen aandelen. Zulke inkopen kunnen dankzij de cash in de holding nog jaren worden voortgezet.
  • Het kleinere risico rond de review van de kapitaalbuffer door de toezichthouder, omdat Ageas een ander soort levensverzekeringsproducten verkoopt. 

Het aandeel Ageas noteerde een plus van 1,7 procent op 37,38 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud