Brussel: GLPG3667, onthoud die naam

©BELGA

Even zeldzaam als welgekomen voor Mechelen: een koopadvies voor Galapagos.

De Bel20 slofte net als de Euro Stoxx50, de korf steraandelen van de eurozone, omzichtig naar 4.000 punten. Logisch: alle aandacht ging woensdag naar Wall Street. Daar was Nasdaq het toneel voor dé IPO (Coinbase) van het jaar, maar was er ook de aftrap van het resultatenseizoen door 'richtingaanwijzer' Jamie Dimon van hoogvlieger JPMorgan

De Bel20 koerste 0,4 procent hoger naar 3.935,04 punten.

De opvallendste stijger in de beursbarometer was voor één keer Galapagos , met een winst van 5,1 procent naar 68,41 euro.

Barclays verhoogt het advies voor de Belgisch-Nederlandse biotechnologiegroep van 'houden' naar 'kopen', met een koersdoel van 80 euro. Volgens de databank van Bloomberg is daarmee het aantal koopadviezen verdubbeld naar twee. Daar staan ook twee verkoopadviezen tegenover en niet minder dan tien lauwe 'houden'-aanbevelingen.

Galapagos noteert nu tegen een korting van 12 procent op zijn bankrekening.
Rosie Turner
Barclays-analiste

Een welgekomen boost dus voor Galapagos, dat zelfs bij fans van het eerste uur uit de gratie viel na een dubbele mokerslag. Eerst was er de nachtmerrie voor kerst met poortwachter FDA die voor potentieel goudhaantje fllgotinib de weg naar de cruciale Amerikaanse markt versperde. Vervolgens moest Mechelen de stekker uit het onderzoek naar 'next best thing' ziritaxestat trekken

'Galapagos noteert tegen een korting van 12 procent op zijn bankrekening', stipt analiste Rosie Turner aan. 'We namen een duik in de prille onderzoeksprojecten en denken dat die onderschat worden. We verhogen ook onze geraamde verkopen voor filgotinib, met de Europese en Japanse verkopen als reumamiddel en een hogere kans op slagen om het middel in Europa ook voor de ziekte van Crohn te kunnen inzetten.'

Turner is in de zeer prille ('early stage') portefeuille vooral geïntrigeerd door GLPG3667, een experimenteel middel tegen psoriasis. Ze stipt aan dat de Amerikaanse farmareus Bristol-Myers Squibb op 23 april op een virtuele presentatie met de Amerikaanse dermatologenvereniging AAD onderzoeksdata zal voorstellen voor een middel in een vergelijkbare 'klasse' (TYK2). 'Die data kunnen potentieel de hele TYK2-klasse valideren', stelt Turner. 

23 april wordt mogelijk een eerste kleine katalysator voor Galapagos, later in de lente gevolgd door de eigen prille onderzoeksdata rond GLPG3667. In de zomer volgen data rond Toledo, het beloftevolle 'moonshot'-onderzoek van de Mechelaars. 

Kinepolis  krijgt in Europa stilaan zicht op de heropening van zijn complexen. In Nederland wordt dat, volgens het jongste stappenplan van de regering Rutte, ten vroegste eind mei.

Dat is in lijn met de verwachtingen van beurshuis Kepler Cheuvreux (houden, koersdoel 44 euro). De analisten gingen ervan uit dat de Europese kernlanden, waaronder België, pas in juni mogen heropenen. 

De groep met 110 complexen in Europa (55), Canada (45) en de VS (10) en ruim een half miljard euro omzet (2019, precorona) beschikt over een cashbuffer van 171 miljoen euro om de leegte in zijn zalen uit te zitten. 

Er zijn momenteel 23 Kinepolis-complexen open: in Luxemburg (3), Spanje (8), Canada (2) en de tien Amerikaanse bioscopen in Michigan. 

Het aandeel Kinepolis, dat al een pittige heropeningsrally acher de rug heeft met een blockbusterwinst van 28 procent sinds nieuwjaar, verstevigde 0,4 procent naar 44,76 euro.

Montea leverde 2,2 procent in tot 89,50 euro. De specialist in logistiek vastgoed haalde bij zes grote Amerikaanse beleggers vlot 235 miljoen euro op, via de uitgifte van langlopende groene obligaties. 'Een effectief manier om de looptijd van de schulden te verlengen en de gemiddelde rente te verlagen', oordeelt ING-analiste Francesca Ferragina. Ze handhaaft haar koopadvies met koersdoel van 110 euro.

KBC Securities-analist Joachim Vansanten is voorzichtiger met een houdenadvies. 'Het risicoprofiel van Montea is laag en het bedrijfsmodel is Covid-19-bestendig. Maar net daarom verwachten we dat het aandeel de komende maanden het relatief slechter dan de markt zal doen, nu beleggers liever met meer risicovolle aandelen willen inzetten op een heropening van de economie.'

BLIKVANGER

Woensdag

De Europese beurzen zetten hun heropeningsrally voorzichtig verder. Ze wonnen gemiddeld 0,2 procent en trokken zich op aan sterke kwartaalcijfers van onder meer het luxeconcern LVMH en drie Amerikaanse grootbanken. Dat laatste lijkt erop te wijzen dat de Amerikaanse economie dapper voortstapt op het herstelpad. In Brussel was de heropstanding van Galapagos (+5,1%) opvallend, met dank aan een koopadvies van Barclays.

Donderdag

Een Taiwanese reus eist ’s morgens alle aandacht op: chipbakker TSMC wiens producten onmisbaar zijn in een hoogtechnologische wereld (zie de Voorkennis op pagina 2). Het bedrijf komt met kwartaalcijfers, later op de dag gevolgd door nog twee Amerikaanse grootbanken - Bank of America en Citigroup – en door frisdranken- en snackfsabrikant Pepsico. De Amerikaanse kleinhandels- en productiecijfers houden beleggers ook in het oog.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud