Brussel: handle with Medicare

Bernie Sanders en MDxHealth, één strijd: Medicare for all! ©REUTERS

Een kalme pinksterhandel biedt beleggers de perfecte gelegenheid om in de jaarverslagen van MDxHealth en Floridienne te duiken.

De Bel20 koerste in een rustige pinksterhandel 0,3 procent hoger op 4.072 punten. De beurzen hervatten zo hun heropeningsrally, met dank aan signalen afgelopen vrijdag dat de Europese economie snel vaart wint

Niet alleen het vrijdagse macro-economische nieuws zindert nog wat na, bij gebrek aan 'verse' input. Dat is ook het geval voor het bedrijfsnieuws.

Het preweekendnieuws dat MDxHealth vorderingen maakt om ook voor de prostaatkankertest SelectMDx een terugbetaling te verkrijgen door Medicare, de cruciale ziekteverzekeraar van hoofdzakelijk gepensioneerde Amerikanen, werkt nog na. Het aandeel schoot opnieuw 17,4 procent hoger naar 1,38 euro, goed voor de eerste plek op de Brusselse beurs. 

Hoe belangrijk die terugbetaling door Medicare is op de cruciale Amerikaanse markt illustreert het jaarverslag over 2020. De test ConfirmMDx, die sinds 2018 door Medicare terugbetaald wordt, tekende in 2020 voor liefst 94 procent van de recurrente inkomsten van de Luiks-Californische groep. In 2019 was dat 92 procent.

©MDxHealth

Medicare is dus levensbelangrijk als de dominante speler op de Amerikaanse markt voor ouderenzorg en op haar beurt is die Amerikaanse markt doorslaggevend voor MDxHealth: Medicare tekende in 2020 voor 8,8 miljoen dollar inkomsten, bijna de helft van de 18,5 miljoen inkomsten voor de groep. De Verenigde Staten waren goed voor 17,8 miljoen dollar recurrente inkomsten, of 96 procent van de inkomsten van de groep. Nederland was tweede met 352.000 dollar. In België bleef de teller op 29.000 dollar steken.

Elektrische auto's

Floridienne is met zijn lange geschiedenis en brede waaier van activiteiten, van feestvoeding over onkruid verdelgende insecten, een van de boeiendste holdings van de Brusselse beurs. Een lang wat vergeten tak was SNAM, de Europese marktleider in de recyclage van nikkel- en lithiumionbatterijen. Het soort batterijen dus dat een snel groeiende vloot elektrische auto's zoemend op de weg moeten houden.

Mogelijk is het enthousiasme rond elektrische auto's en SNAM een reden waarom het de jongste tijd voor het niet vlot verhandelbare aandeel heel hard gaat, met vrijdag een plotse klim van 15 procent bij een miniem handelsvolume van 77 stuks. 

Mogelijk was het recent gepubliceerde jaarverslag een katalysator. Op pagina 38 staat over SNAM dit te lezen over de batterijrecyclage: 'De activiteit, die aanvankelijk een niche was, zal ongetwijfeld fors groeien door de hoeveelheid batterijen die op de markt komt. Elektrische en hybride wagens, elektrische steps, geconnecteerde voorwerpen... Het gebruik van batterijen zit in de lift', klinkt het.

142x
Floridienne
De industriële holding Floridienne noteerde vrijdagavond tegen 142 keer de winst over het boekjaar 2020.

Intussen lijkt wel al flink wat groei in de koers verrekend. Pro memorie: Floridienne realiseerde over het boekjaar 2020 een nettowinst van 4,36 euro per aandeel. Bij de beurskoers van vrijdagavond, 620 euro, betaalden beleggers dus 142 keer de nettowinst. Dat kunnen we best stevig noemen. Zelfs tegenover de prepandemische winst van 9,30 euro per aandeel in 2019 is de koers-winstverhouding van 67 stevig. 

Maandag ging er op de fixingmarkt wat lucht uit het aandeel. Tijdens de tweede fixing om 16.30 uur zakte het aandeel met 10,5 procent tot 555 euro, goed voor de laatste plaats op het Brusselse koersenbord.

De voorlaatste plek was voor Biocartis dat 3 procent verloor tot 3,91 euro, de laagste koers dit jaar. Het diagnosticabedrijf moet dit jaar opnieuw 16 procent inleveren na een zwak 2020. Door de hogere rente staat de hele sector onder druk. Biocartis moet nog altijd torenhoge kosten maken voor de commerciële uitrol van zaklabo Idylla. In februari stelde Biocartis nog een hoger groeitempo voor Idylla in het vooruitzicht.

Blikvanger

Maandag

Door Pinksteren waren de handelsvolumes laag en de koersbewegingen over het algemeen beperkt. De beurs van Frankfurt hield zelfs de beurzen dicht. Dinsdag mogen we in Frankfurt actie verwachten. Volgens Bloomberg wil Vonovia Deutsche Wohnen overnemen tegen een premie op de koers van 11 procent. Goed voor een deal van 18 miljard euro.

Dinsdag

Het is nabeurs uitkijken naar de jaarcijfers van Retail Estates. Het vierde kwartaal werd opnieuw getroffen door verplichte winkelsluitingen, vooral in Nederland. Dat zal enkele miljoenen euro’s minder huur opleveren. Beleggers zijn vooral benieuwd of Retail Estates zijn belofte van een dividend van 4,40 euro nakomt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud