Brussel: hier laat ik je los, Tim

Een overtuigende CEO Tim Van Hauwermeiren op de onderzoeksdag dinsdag maakt een eind aan de lentemoeheid in Argenx' aandeel. ©BELGA

De Bel20 boekte voor de derde dag op rij herstel. Dit keer aangevuurd door de zwaargewicht Argenx, die sinds begin juni een spurtje van 35 procent getrokken heeft.

De Bel20 werkte op de nationale feestdag het laatste restje schade van de verkoopgolf maandag weg en deed er donderdag nog een schepje bovenop. De korf steraandelen van de Brusselse beurs schreef 0,4 procent bij tot 4.218 punten en noteert nu bijna 4 procent boven het dieptepunt van 4.060 maandag kort na de openingsbel.

De drijvende kracht achter de derde opeenvolgende winstdag was dit keer Argenx , sinds de jaarlijkse hertekening van de Bel20 in maart een van de tenoren van de korf.

Het Gentse biotechnologiebedrijf kende in het voorjaar een zeldzaam geval van lentemoeheid. Reden: een voor het bedrijf zeldzame 'lichte' nieuwsstroom in 2021 - 'als je geen cashflow hebt, moet je op nieuwsflow draaien', dixit CEO Tim Van Hauwermeiren. Dat mede omdat de Amerikaanse waakhond FDA het potentiële goudhaantje efgartigimod niet op het linkerbaanvak zette bij de goedkeuring voor de behandeling van de spierziekte myasthenia gravis.

Niet getreurd: met een onderzoeksdag op 20 juli en een speciale webstek voor die gelegenheid vulde Argenx probleemloos die luwe periode. De kernboodschap in de beleggerspresentatie: de Gentenaars zetten hun goudhaantje nu ook in voor een vijfde en zesde indicatie, boven op de vier ijzers die ze met 'efga' al in het vuur hebben: de spierziekte myositis en de blaarziekte bulleus pemphigoïd.

Lucratieve wees

UBS-analiste Laura Sutcliffe herhaalt na de O&O-dag haar koopadvies en koersdoel van 390 dollar (omgerekend 330 euro). Ze stipt aan dat het onderzoek rond myositis tegelijk risico- en beloftevol is, omdat op dit ogenblik weinig of geen effectieve behandelingen van de aandoening op de markt zijn. Een potentieel 'weesgeneesmiddel' dus, een gegeven waarbij analisten zeker op de cruciale Amerikaanse markt steeds hoge prijzen en dus dollartekens zien verschijnen.

+35%
groeispurt met dank aan egfa
Het aandeel Argenx is sinds het dieptepunt van begin juni met 37 procent hersteld.

Bij het onderzoek naar bulleus pemphigoïd merkt Sutcliffe op dat Argenx al een concurrent heeft. Het Amerikaanse Regeneron voert samen met de Franse partner Sanofi onderzoek in de (gelijktijdige) tweede en derde klinische testfase met het middel Dupixent.

Het aandeel Argenx sloot 1,2 procent hoger naar 271,50 euro en noteert zo al weer 12 procent hoger sinds Nieuwjaar. In vergelijking met het dieptepunt van begin juni, 201 euro, beloopt de winst zelfs 35 procent.

KBC , de voorbije tweedaagse de sterkste stijger in de Bel20, leverde door de boodschap van de ECB (in essentie 'rente nog langer laag') 0,7 procent in tot 66 euro. De bank- en verzekeringsgroep profiteert al een tijdje van het feit dat de Tsjechische centrale bank weer begonnen is de rente te verhogen, een goede zaak voor de winstmotor van de groep op die tweede thuismarkt. Idem in Hongarije, ook een belangrijke markt voor KBC. Daar zal de centrale bank volgende week dinsdag waarschijnlijk voor de tweede keer in korte tijd de rente verhogen, leert een rondvraag van Reuters bij economen.

We verwachten dat KBC bij de publicatie van de cijfers over het tweede kwartaal de inkomstenprognose voor 2021 zal kunnen verhogen.
Benjamin Goy
Analist Deutsche Bank

Een schril contrast met de gebetonneerde nulrente in de eurozone dus. 'Het leven is niet makkelijk als bank in de eurozone', merkt Deutsche Bank-analist Benjamin Goy in een sectorupdate over de banken in de Benelux op. 'En dus helpt het als je zoals KBC een geografische mix van inkomstenbronnen hebt.'

'We verwachten dat KBC bij de publicatie van de cijfers over het tweede kwartaal (op 5 augustus, red.) de inkomstenprognose voor 2021 zal kunnen verhogen, met dank aan de Tsjechische renteverhogingen en de aantrekkende kredietverlening', vervolgt Goy. 'Bovendien is KBC van alle banken in de Benelux best geplaatst om munt te slaan uit het goede beleggingsklimaat, met een sterke toename van de commissie-inkomsten uit vermogensbeheer.'

Het resultaat van al die lof: een lauw 'houden'-advies en een koersdoel dat van 64 naar 66 euro gaat. Goy verklaart: 'KBC noteert tegen een stevige premie op de sector. Daarom verkiezen we met een horizon van één jaar een belegging in ING.'

BLIKVANGER

Donderdag

De Europese beurzen gingen voor de derde dag op rij hoger. Ze trokken zich op aan goede bedrijfsresultaten, al kende Unilever een flinke uitschuiver. De indexwinsten bleven op peil nadat de ECB had beloofd de rente nog langer ultralaag te houden. De Euro Stoxx 50 eindigde 0,8 procent in de plus. De Bel20 klokte 0,4 procent hoger af op 4.218,70 punten, het hoogste peil sinds 2007. In de index blonk Sofina uit met 2,5 procent winst. Uit de achtste nieuwsbrief bleek dat de Boël-holding een uitstekend halfjaar achter de rug heeft.

Vrijdag

Beleggers maken zich op voor cijfers over de economische activiteit in de eurozone en de Verenigde Staten. De PMI-cijfers voor juli komen respectievelijk om 10 en 15.45 uur. Voor bedrijfsresultaten moeten we vooral in Nederland zijn met resultaten van fietsenmaker Accell, de fitnessketen Basic-Fit, de marktmaker Flow Traders en de verlichtingsspecialist Signify.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud