Advertentie

Brussel: hopen op Sinterklaas zonder Zwarte Piet

©ANP

Om een herfstige Bel20 los te wrikken komt op 6 december Sinterklaas het best zonder Zwarte Piet langs.

De Bel20 blijft het moeilijk hebben zijn herfstmoeheid af te schudden. De Brusselse beursbarometer herstelde na de valse start op maandag 0,5 procent naar 4.200 punten. Dat is in lijn met de Europese beurzen.

Vers van de pers: de analistenconsensus voor het derdekwartaalrapport van Bel20-zwaargewicht AB InBev . De analisten leggen de lat voor de biergigant bepaald niet hoog na een weinig begeesterend tweedekwartaalrapport, een groot 'losgewrikt' aandelenpakket van de tabaksreus Altria dat als een donderwolk boven de handel hangt en onrust over de snel toenemende kosteninflatie

Gemiddeld rekenen analisten over het zomerkwartaal op nagenoeg stabiele biervolumes (-0,1%). De omzet zou nog 4 procent stijgen, maar door de kosteninflatie zou de bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) met 2 procent krimpen. 

'De consensus rekent voor 2021 nu op een winstgroei van minder dan 10 procent, terwijl de prognose op 8 à 12 procent groei ligt', stipt Jefferies-analist Edward Mundy aan. Volgende week donderdag op 28 oktober komt AB InBev met de derdekwartaalcijfers op de proppen.

'We erkennen dat nieuwe lockdowns in Azië op korte termijn wegen, maar we blijven overtuigd dat het aandeel voor een herontdekking staat met de beleggersdag van 6 december als katalysator', vervolgt Mundy.

De bierreus kachelde 0,1 procent hoger naar 47,715 euro, maar is met een minus van 21 procent op het felgeplaagde Galapagos na de slechtst presterende Bel20'er sinds 1 juli (zie tabel). Met een weging van 10 procent blijft AB InBev een van de tenoren van de Brusselse beursgraadmeter. Een remonte van de beurskoers is dus ook welkom om de Bel20 los te wrikken. Maar daarvoor zal Sinterklaas dus effectief op 6 december moeten langskomen, zonder vergezeld te worden van Zwarte Pieten als Altria of de grondstoffenfactuur.

Umicore brokkelde 0,3 procent af tot 50,60 euro. UBS handhaaft na de licht getemperde jaarprognose van de materialengroep het verkoopadvies, met koersdoel van 41 euro. Net als andere analisten stelt ook UBS-analist Geoff Haire niet zozeer de licht lagere (maar nog altijd stevige) winstprognose in vraag, maar plaatst hij vooral vraagtekens bij het uitstel voor de Europese kathodematerialenfabriek in het Poolse Nysa. 

'De eerste commerciële volumes zijn nu gepland voor het tweede kwartaal van 2022, terwijl deze zomer de timing op eind dit jaar lag', zegt Haire. 'Dat de winstprognose voor de afdeling Energy & Surface Technologies niettemin stabiel blijft, is vooral te danken aan de subdivisie kobalt. En die krijgt volgens ons een veel lagere waardering bij beleggers dan de subdivisie batterijmaterialen.' 

Hyloris , de specialist in nieuwe geneesmiddelen op basis van bestaande moleculen, lanceert zijn postoperatieve pijnstiller Maxigesic IV nu ook op de Britse en Ierse markt, leert een mededeling.

Het farmabedrijf kocht zich in juni vrij bij partner Alter Pharma en verwierf weer het alleenrecht op de pijnstiller. Sindsdien versnelt de 'uitrol', met intussen 27 landen (van 21 in maart). De grote prijs is de Verenigde Staten, met een naar verluidt nakende aanvraag bij de altijd onvoorspelbare (zie: UCB) poortwachter FDA en de potentiële lancering op die cruciale markt in 2022. 

In een reactie op het Britse groen licht handhaaft KBC Securities het koopadvies en koersdoel van 16,50 euro voor het aandeel.

'We ramen conservatief de Europese piekverkoop voor Maxigesic op 83,5 miljoen, waarvan 6,7 miljoen euro of 8 procent voor Hyloris', zegt analist Lenny Van Steenhuyse. 'Bovendien blijven we rekenen op een Amerikaanse aanvraag door de commerciële partner Hikma tegen eind dit jaar, met potentiële goedkeuring in 2022. Globaal rekenen we op 123 miljoen euro piekverkopen op de Amerikaanse markt, met 9,8 miljoen royalty's voor Hyloris. Maxigesic vertegenwoordigt een tiende van onze 'som-van-de-delen'-waardering voor Hyloris.' 

Hyloris trok een spurt van 7,6 procent naar 14,85 euro, een record. Het bedrijf trok vorig jaar tegen 10,75 euro naar de Brusselse beurs. De start was dieselend, maar dat veranderde toen het beurshuis Berenberg in januari met een ronkend advies de opvolging begon - met sinds de IPO intussen 38 procent winst. Daar heb je bepaald geen pijnstiller voor nodig.

Blikvanger

Dinsdag

Na een moeilijke start wist de Bel20 in lijn met de Europese beurzen af te sluiten met een winst van een half procent. Beleggers leken daarmee de zorgen over de oplopende rente en de stijgende inflatie van zich af te schudden.

Woensdag

Er komt een cijferlawine op ons af, want WDP, Barco, Wereldhave Belgium en ASML komen met cijfers. In de avond komt ook de elektrischeautofabrikant Tesla met kwartaalresultaten op de proppen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud