Advertentie
Advertentie

Brussel: I never promised you a Woluwe Garden

©BELGA

Voor Intervest ligt de sleutel voor een opstijgende beurskoers in Zaventem.

De Bel20 deed het even wat rustiger aan en verstevigde 0,2 procent tot 4.236 punten. De pitstop is niet verwonderlijk, na een heropeningsrally die de Brusselse beursbarometer sinds Nieuwjaar bijna 17 procent hoger bracht. Sinds eind oktober, vlak voor de aankondiging van het gamechangervaccin van Pfizer en BioNTech, beloopt de winst zelfs 40 procent.

Een belangrijke factor bij de pitstop is AB InBev , als grootste brouwer ter wereld een sleutelspeler in de heropeningsrally. Beleggers zijn nog altijd wat uit hun hum over het kwartaalrapport van vorige week, het eerste van de nieuwe CEO Michel Doukeris. AB InBev brokkelde 1,7 procent af naar 52,41 euro.

Ook UBS valt niet te vermurwen. Het beurshuis blijft bij zijn lauw 'houden'-advies en koersdoel van 63 euro. 'Beleggers focussen steeds meer op prijszettingsmacht en waren dus logischerwijs ontgoocheld over de signalen dat de kosteninflatie de marges aanvreet', stelt analist Nik Oliver. 'De boodschap van Heineken gisteren onderstreept nog die grondstoffeninflatie.'

10 oktober: quid Altria?

Oliver wijst nog op een andere factor die tot voorzichtigheid aanzet. Sinds de overname van SABMiller in 2016 bezit de Amerikaanse tabaksreus Altria 185 miljoen 'geblokkeerde' aandelen of zo'n 9,4 procent van het kapitaal. Inclusief gewone aandelen die Altria later bijkocht, hebben de Amerikanen iets meer dan 10 procent.

De UBS-analist merkt op dat het aandelenpakket van Altria vijf jaar na de deal 'gedeblokkeerd' wordt. En dat leidt tot speculatie dat deze herfst een flink pakket aandelen op de markt zal worden gegooid, nu Altria ze ten gelde kan maken.

Beurshuis Kempen verhoogt na het sterke halfjaarrapport van Bekaert   de winstprognoses voor 2022 en 2023 van de staaltechnologiegroep met 11 procent. Het advies ('kopen') en het koersdoel (66 euro) blijven ongewijzigd. 

CEO Oswald Schmid legde vorige week ook de lat voor de winstmarge op middellange termijn op 9 à 11 procent, tegenover 8 à 10 procent die hij eind mei op de beleggersdag naar voor schoof. 'De huidige waardering van het aandeel impliceert slechts een winstmarge van 6,5 procent op lange termijn, ondanks de forse structurele verbetering van de voorbije jaren', stelt Kempen-analist Emmanuel Carlier. 

Carlier vermoedt ook dat de inkoop van eigen aandelen tot de mogelijkheden behoort. 'Ten eerste reageerde de beurskoers de voorbije weken niet op de verhoging van de prognoses en ten tweede biedt de balans nu ruimte, met schulden die nog 0,6 keer de ebitda (bedrijfswinst voor afschrijvingen, red.) belopen.'

Bekaert koerste 2,1 procent hoger naar 40,46 euro.

Nog in de Bel20 kon de holding GBL voor het eerst de kaap van 100 euro ronden na een winst van 1,8 procent. De holding noteert tegen een korting van circa 30 procent, maar toonde vorige week met de investering in de Franse videogamespeler Voodoo nogmaals zijn strategische ommezwaai die al verschillende jaren geleden is ingezet. Door meer de nadruk te leggen op investeringen in privébedrijven in groeisectoren, hoopt CEO Ian Gallienne de korting op de beurs te verminderen.

Intervest  , van oorsprong een specialist in kantoren maar intussen vooral gespecialiseerd in logistiek vastgoed, krikte maandagavond nabeurs de winstprognose voor heel 2021 licht op. Zowel KBC Securities als Kepler Cheuvreux handhaaft zijn koopadvies voor het aandeel, met een koersdoel van respectievelijk 33 en 26 euro. 

'Terwijl het risico afgenomen is, is de waardering de voorbije tien jaar gedaald', stippen KBC Securities-analisten, Joachim Vansanten en Wido Jongman aan. 'We zien Intervest dus als een waardebelegging.'

Potentiële katalysatoren zijn volgens de analisten de ontwikkeling van Genk Green Logistics, zeg maar de vroegere Ford-fabriek, en meer informatie over een potentiële nieuwe bestemming voor Woluwe Garden. Dat is het kantoorgebouw in Woluwedal in Zaventem, waar de consultant PwC eind 2021 uit vertrekt.

PwC is tot nog toe goed voor 5 procent van de huurinkomsten, maar die vallen dus vanaf volgend jaar weg. De planning is nu om het kantoor om te turnen tot een 'Greenhouse' co-workingspace, maar een herbestemming van minstens een deel van de site tot vlotter te verhuren residentieel vastgoed kan potentieel tot een herontdekking leiden.

'Intervest heeft intussen een goede staat van dienst in de herontwikkeling van multifunctionele 'Greenhouse'-sites', merkt Degroof Petercam-analist Herman van der Loos op. Ook hij handhaaft zijn koopadvies, met koersdoel 30 euro.

Het aandeel veerde 2,6 procent op tot 25,60 euro.

Blikvanger

Dinsdag

De Europese beurzen noteren licht in de plus. Bedrijven zoals de bank Société Générale, de autobouwer Stellantis en de oliegroep BP verblijden beleggers met hun halfjaarverslag. In Brussel weegt AB InBev op de Bel20 en wipt GBL voor het eerst boven 100 euro.  

Woensdag

De taxiapp Uber komt nabeurs met cijfers. Analisten verwachten een toename van de omzet met 67 procent tot 3,74 miljard dollar, met dank aan de heropening van de economie. Op winst moeten we nog niet rekenen. Analisten verwachten een verlies per aandeel van 51 cent. Sinds begin dit jaar verloor Uber 15 procent, onder meer wegens het belang in het Chinese DiDi, het aandeel dat sinds de beursgang op Wall Street vorige maand onderuitging.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud