Brussel: kopersstaking door huurdersperikelen

©BELGA

FSRU en FLNG. Het is een lettersoep die de belegger in Exmar al enkele jaren op de maag ligt.

De Europese beurzen blijven dicht bij huis. De Britten genieten van een - traditiegetrouw uitgeregende - 'Bank Holiday Monday' - en zonder input van de City is het wel vaker een beetje behelpen op het continent, ook al doet Amsterdam verwoede inspanningen om Londen naar de kroon te steken.

De Bel20 verloor eerder op de dag maar sloot uiteindelijk met een nipte plus van 0,1 procent op 4.017 punten. Gemiddeld genomen deden de andere beurzen op het oude continent het beter, want de Euro Stoxx 50 sloot met een winst van 0,6 procent.

De inferieure prestatie was onder meer te wijten aan Argenx , dat 1,8 procent inleverde tot 236,10 euro. De Gentse biotechgroep is sinds de jaarlijkse herschikking van de Brusselse beursbarometer een zwaargewicht

Voorlopig heeft dat grotere gewicht de Bel20 geen extra boost gegeven, integendeel. Het aandeel noteert sinds de piek in februari een kwart lager (zie grafiek).

Begin maart besloot de FDA, de invloedrijke poortwachter tot de cruciale Amerikaanse markt, de standaardprocedure te hanteren voor de aanvraag om het stermiddel 'efga' goed te keuren voor de behandeling van de spierziekte MG, waardoor het goudhaantje ten vroegste in december groen licht krijgt voor de cruciale Amerikaanse markt.

Die vertraging heeft het enthousiasme een beetje bekoeld: van de twaalf analisten die Argenx op Euronext volgen, luiden nu zeven adviezen 'kopen' en vijf 'houden'. Meer koopadviezen zijn er voor Argenx op Wall Street: 13 kopers, 6 'houders'. 

Uiteraard moet de paaspauze afgezet worden tegen de verschroeiende rit van de jongste jaren. In februari haalde Argenx geruggensteund door opnieuw sterke onderzoeksdata rond het goudhaantje - dat intussen op vier verschillende domeinen ingezet wordt - met de vingers in de neus 1 miljard vers geld op

Lettersoep

Terwijl beleggers al mentaal het weekend ingegaan waren, was er vrijdagavond een korte mededeling van Exmar . De grondstoffentrader Gunvor heeft het huurcontract voor de drijvende hervergassingsfabriek (FSRU) opgezegd

Exmar krijgt weliswaar twee jaar huur uitbetaald als smartegeld, maar moet op zoek naar een nieuwe huurder voor het gevaarte. Pijnlijk, want ook op een andere lettersoepreus staat een bordje 'te huur': de drijvende lng-fabriek Tango FLNG. Die zou voor lange tijd in Argentinië aardgas vloeibaar maken, maar de energiemaatschappij YPF verbrak vorig jaar het contract

De beurskoers van Exmar is door een serie tegenslagen nog een derde van die van vijf jaar geleden (zie grafiek). Mede daardoor volgde op de boodschap van Friday Night geen Massacre: Exmar brokkelde 1,2 procent af tot 3,45 euro.

Geen echte verrassing gezien de al een tijd lopende arbitrage, maar zeker geen goede zaak, reageert analist Bart Cuypers van KBC Securities. Het ging om een ‘erg lucratief’ contract dat jaarlijks circa 23 miljoen dollar bijdroeg tot de brutobedrijfswinst (ebitda). De analist denkt dat het een hele uitdaging wordt om een nieuwe opdracht voor de FSRU te vinden tegen dezelfde voorwaarden. Een FSRU kan vloeibaar aardgas (lng) omzetten in gasvorm.

Cuypers schat dat Exmar voor de vroegtijdige beëindiging van het contract ongeveer 55 miljoen dollar heeft ontvangen. ‘Dat is een aanzienlijke compensatie die zal helpen de tijd te overbruggen om  nieuw werk te vinden.’ Dat betekent echter ook dat Exmar in het komende jaar – of de komende jaren – voor twee belangrijke eenheden een nieuwe opdracht moet zien te vinden: zowel voor de Tango FLNG als voor de FSRU.

Cuypers kijkt al vooruit naar de halfjaarresultaten: daar zal een behoorlijke eenmalige winst worden geboekt, maar zal er tegelijk een negatieve impact van een paar miljoen dollar zijn op de brutobedrijfswinst (ebitda) door het wegvallen van de FSRU-inkomsten. Vanaf de tweede jaarhelft zal bovendien de Tango FLNG een negatieve impact hebben tot een opdracht voor de drijvende lng-fabriek is gevonden.

Wegens de onzekerheid over het Gunvor-contract had Cuypers in zijn waardering al een discount van 40 procent op de FSRU toegepast. Hij denkt dat die discount gerechtvaardigd is tot nieuwe tewerkstelling is gevonden en meer informatie beschikbaar is over de voorwaarden waartegen dat gebeurt. Hij behoudt zijn koersdoel van 3,30 euro.

Cuypers geeft toe dat er heel wat opwaarts potentieel is als een economisch aantrekkelijke opdracht voor de Tango FLNG en de FSRU wordt gevonden. Wegens de huidige onzekerheid en de nog altijd zware balans blijft de analist bij zijn ‘houden’-advies.

Blikvanger

Maandag

De handel op de Europese beurzen is dun omdat Londen de deuren dicht houdt. De Bel20 ondervindt hinder van het coupongeknip bij Telenet en Umicore. Op de brede markt knippen Bois Sauvage en Warehouses Estates het dividend.

Dinsdag

Het coupongeknip gaat door met AB InBev en GBL in de Bel20, en Tubize en Van de Velde op de brede markt. In Duitsland komen Infineon en HelloFresh met resultaten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud