Brussel: met zonnige groetjes uit Ludwigshafen

©BELGA

Loopt tegen 2030 de moeder aller stroomkabels doorheen de Noordzee? De aankondiging is opwindend nieuws, behalve voor de belegger met de blik op het komend kwartaal.

Vierletterwoorden. In het Engels zijn dat vieze woorden. Maar in beleggerstermen voorspellen ze vandaag alleen goeds: met sterke rapporten gaven ASML en BASF de Europese beurshandel een zetje, via een positieve aftrap van het cijferseizoen.

De sterke cijfers van de chipmachinereus ASML stuurden de Amsterdamse AEX naar het hoogste peil in 20 jaar, maar omdat er geen lokale sectorgenoten zijn hebben ze geen grote impact op de Bel20 . Die schreef niettemin 0,9 procent bij tot 3.746 punten.

Met zijn positieve winstwaarschuwing verschafte BASF de Europese chemiesector een rugwind. De Duitse gigant uit Ludwigshafen am Rhein - met activiteiten in zowat alle werelddelen en alle sectoren - staat al langer als een belangrijke conjunctuurbarometer te boek. Dat geeft Solvay , dat 2020 sterk wist af te sluiten, een zetje: de 158 jaar jonge chemiegroep verstevigde 0,9 procent tot 100 euro rond. 

Netbeheerder Elia was een dissonant met een 0,8 procent lagere koers op - eveneens - 100 euro rond. Het nieuws dat er tegen 2030 een kabel van 500 kilometer onder de Noordzee komt die de Belgische en Deense windmolenparken zal verbinden, is extreem boeiend, maar niet van het soort dat de meer op de korte termijn gefocuste belegger aan het kopen slaat.

Toch vindt KBC Securities het nieuws zeer interessant. 'Dit is een grote investeringsopportuniteit voor Elia', zegt analist Bart Cupers. 'We verhogen de geraamde investeringen over de periode 2025-2029 van 2,3 miljard naar 2,75 miljard euro en ons koersdoel naar 105,5 euro. Het advies blijft kopen.' 

Pro memorie: bij Elia moet je als belegger eigenlijk alles vergeten wat je denkt over aandelen te weten. Hoe méér de netbeheerder investeert, hoe meer winst hij 'mag' boeken. 

Galapagos zette zijn schuchtere remonte voort met een winst van 2 procent tot 89,44 euro. Dinsdag kwam Morgan Stanley met een adviesverhoging tot 'kopen' voor de biotechgroep, een welgekomen boost voor het veelgeplaagde aandeel. 'Er zijn in 2021 te veel katalysatoren om het aandeel te blijven negeren', zegt analist Matthew Harrison. 'De koersval biedt een instapkans'. 

Galapagos incasseerde vlak voor kerst een opdoffer van jewelste, toen het verhoopte goudhaantje filgotinib geen toegang kreeg tot de cruciale Amerikaanse markt en partner Gilead de handdoek gooide. Sindsdien hebben beleggers de waarde van het onderzoeksplatform op nul gezet, door de Mechelse biotechgroep lager dan de cash op de bank in te schatten

Dat vindt Harrison overtrokken. 'Beleggers overschatten nu de risico's verbonden aan de Europese lancering van filgotinib en zien potentiële katalysatoren in de loop van 2021 over het hoofd.' Hij verwijst naar tests (ISABELA) met ziritaxestat voor de behandeling van de longziekte IPF en het Toledo-onderzoek, dat een waaier van onstekingsziektes hoopt te behandelen. 'Beide onderzoeken zijn 'high risk', maar bij de huidige beurskoers ook 'high reward', besluit de analist. 

Een dissonant was Mithra , met een tuimelperte van 5,2 procent tot 19,48 euro. Het Luikse farmabedrijf lijkt 'collateral damage' bij het bericht dat het Luikse gerecht CEO François Fornieri verhoord heeft rond de Nethys-affaire.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud