Advertentie

Brussel: Nemo vinden in een zee van rood

©BELGA

B.1.1.529. Dat is de virusvariant die beleggers naar de exit doet hollen. Gelukkig is er de klassieke rots in de branding Elia.

De Brusselse beurs ontsnapte niet aan de verkoopgolf die over de beurzen rolt nu beleggers tobben over een nieuwe virusvariant die in Zuid-Afrika gedetecteerd is. De Bel20 opende 3 procent lager, kon in de loop van de dag het verlies terugdraaien tot minder dan 2 procent, maar sloot finaal 2,6 procent lager af op 4.126 punten.

In de oceaan van rood was er een groen eilandje: Elia . De netbeheerder deed in de verkoopgolf zijn reputatie als rots in de branding alle eer aan. Elia verhoogde in zijn kwartaalupdate de jaarprognose, met dank aan het boomende Nemo Link. Dat is de onderzeese kabel tussen het Verenigd Koninkrijk en Zeebrugge.

KBC Securities rekent op een nettowinst van 233 miljoen euro of 3,39 euro per aandeel over het boekjaar 2021. Analist Olivier Vandewoude denkt dat de sterke prestatie van Nemo geen 'one-off' zal blijken. 'De hoge verschillen tussen de energieprijzen zullen nog een tijd duren, aangezien de gasprijs hoog blijft en een kabel tussen Frankrijk en het VK tot begin 2022 buiten dienst blijft.'

Toch verhoogt de analist het koersdoel slechts met 1 euro tot 103 euro. Het advies blijft houden wegens 'correct gewaardeerd'.

Elia ging eerst schuchter hoger, maar trok in de namiddag een spurtje, om 2,9 procent hoger af te sluiten op 109,2 euro. Het aandeel krijgt stilaan de recordkoers van 13 mei 2020 in zicht. Het aandeel sloot die dag af op 111,4 euro. 

Het is al een ongewoon 'boeiend' jaar geweest, leert de bijgevoegde grafiek. In het voorjaar kreeg het aandeel klappen toen CEO Chris Peeters door onderhoudswerken op het Duitse net een lager rendement (en dus lagere winst) vooropstelde. Het aandeel herstelde snel, maar kreeg een verse tik dit najaar toen de Duitse netwaakhond een lager toekomstig rendement in het vooruitzicht stelde. Ook die klap kwam het aandeel vrij vlot te boven.

Telenet verloor een halve procent op 31,14 euro. De Franse vermogensbeheerder CIAM, die eerder stevig aan de boom schudde bij de luierfabrikant Ontex, laat zich nu ook horen bij de telecomoperator. CIAM geeft in een open brief het management gelijk om 'de discipline bewaard te hebben' door VOO aan Orange Belgium te laten.

Als langetermijnaandeelhouder van Telenet zijn we ontgoocheld over de extreem lage beurskoers door het suboptimale uitkeringsbeleid.
Fondsbeheerder CIAM
Telenet-aandeelhouder

Maar na de zalf komt de slag: 'Als een langetermijnaandeelhouder van Telenet zijn we ontgoocheld over de extreem lage beurskoers door het suboptimale uitkeringsbeleid.' De vermogensbeheerder verzoekt de operator onmiddellijk meer schulden op de balans te laden, door via een speciaal dividend 600 miljoen uit te keren.

'Telenet biedt een dividendrendement van 9 procent en heeft ruimte voor meer uitkeringen', zegt Degroof Petercam-analist Vivien Maquet. Hij handhaaft het koopadvies en het koersdoel van 45 euro.

De grootste paukenslag op de Brusselse beurs kwam er niet bij de opening, maar donderdag om 23.45 uur. Vanuit Wetteren rolde toen een opmerkelijk persbericht binnen: de industrieel Pascal Vanhalst biedt met zijn holding Quva 235 euro per aandeel Resilux   en waardeert de producent van pet-voorvormen voor de drankenindustrie op 471 miljoen euro per aandeel. Er is al een akkoord met de stichtersfamilie De Cuyper, die haar belang van 57 procent verkoopt en later een deel herinvesteert in het biedvehikel. 

Het bod is een premie van 39 procent op de jongste beurskoers (169,50 euro). Het beurshuis KBC Securities raamt dat het zo goed als schuldenvrije Resilux dit jaar zo'n 53 miljoen bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) zal draaien. Het bod waardeert het bedrijf dus op zo'n 9 keer de ebitda. 

Zo komt vermoedelijk een eind aan een beurscarrière van 25 jaar (zie grafiek ). Die is vergelijkbaar met die van Sioen, dat dit voorjaar door de familie van de beurs werd gehaald: een verschroeiende start, gevolgd door jaren van desinteresse van beleggers. Ook de voorbije jaren bewoog het aandeel weinig, ondanks recordresultaten met dank aan de forse investeringen in de recyclagefabriek in Zwitserland.

De handel in Resilux werd door de beurswaakhond FSMA geschorst tot 12 uur om beleggers tijd te gunnen de details van het bod te bestuderen. Zo kregen beleggers ook de kans bestaande limietorders te wijzigen of te schrappen. Bij de hervatting om 12 uur schoot Resilux 34 procent hoger tot 227 euro. Het aandeel sloot op die koers af. Het noteert nog 3,4 procent onder de biedprijs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud