Advertentie

Brussel: nu al pakjesavond bij Bpost

©BELGA

Politieke patstelling in Washington? Geen probleem voor de belegger, die vooral Big (& Medium) Pharma koopt. En bij Bpost kwam pakjesavond een maand vroeger.

Ook al bleef bij de Amerikaanse verkiezingen de verhoopte 'blauwe golf' met klinkende Democratische zege - en bijhorend klinkend stimuluspakket - uit, toch vertaalde zich dat niet in een rode golf op de Europese beurzen.

Er was zelfs één sector die duidelijk winst boekt: farma & biotech. Dat met dank aan het vooruitzicht dat wie er uiteindelijk president wordt in de Verenigde Staten, die met een verdeeld Congres zal zitten. En dus niet echt de handen vrij zal hebben om tegen de farmalobby in de sector lagere prijzen op te leggen. Die hoge prijzen in de Verenigde Staten - dat 18 procent van zijn bruto binnenlands product aan gezondheidszorg spendeert - maken de Amerikaanse markt al langer de heilige graal voor elke (bio)farmabedrijf. 

Ook in de Bel20 presteerde het farmatrio opvallend sterk. UCB won ruim 5 procent, Argenx ruim 7 procent en Galapagos ruim 5 procent. Dat trio hielp de Brusselse beursbarometer aan een winst van 1,6 procent tot 3.205 punten.

Superlatieven

Het stéraandeel van de beursvloer moesten we buiten de Bel20 zoeken: Bpost dat 10 procent hoger ging. Analisten komen superlatieven tekort om de postbode te bewieroken na het kwartaalrapport dinsdagavond, dat warempel een maand voor tijd een 'pakjesavond' werd.

De postgroep verraste dankzij de pakjesboom met een omzetgroei van 10 procent tot 973 miljoen euro, de bedrijfswinst schoot zelfs 81 procent hoger naar 65 miljoen euro. Met beide cijfers fietste Bpost vlotjes de verwachtingen voorbij. De consensus mikte op 953 miljoen euro omzet en 45 miljoen bedrijfswinst. 

CEO Jean-Paul Van Avermaet verhoogt na dit tweede sterke kwartaal op rij de jaarprognose. De voorspelling voor de bedrijfswinst over heel 2020 ligt niet meer op 240 à 270 miljoen euro maar op 'minstens 270 miljoen euro'.

De volumes zijn beter dan verwacht bij Bpost, maar de echte verrassing is de sterke winstgroei.
Thomas Couvreur
KBC Securities

Jefferies brengt het koopadvies in herinnering, met koersdoel van 10 euro. 'Een schitterend rapport', vat analist David Kerstens samen. Naast de boomende pakjestak wijst de analist ook op de klassieke brievenpost. Die kromp deze zomer slechts met 8,3 procent, een stuk minder dan de minus 11 procent die het beurshuis verwachtte. 

'Ongelooflijk sterke rendabiliteit', schrijft KBC Securities 'De volumes zijn beter dan verwacht, maar de echte verrassing is de sterke winstgroei', stipt analist Thomas Couvreur aan. Het advies blijft 'kopen', met een koersdoel van 11 euro. 'Wij denken dat de consensusprognose voor de bedrijfswinst zo'n 10 procent zal moeten stijgen', oordeelt ING-analist Marc Zwartsenburg. Hij herinnert er ook aan dat op 8 december op de virtuele beleggersdag meer nieuws komt over het opgeschorte dividend. Potentieel een tweede pakjesavond dus.

Dividend afgevoerd

Bij Ontex is het dit voorjaar tussen haakjes gezette dividend helemaal afgevoerd. Terwijl Bpost dankzij de pandemie de turbo opgezet krijgt, raakt die pandemie de luierfabrikant op drie verschillende manieren. Ten eerste via een verstoring van het koopgedrag van de klant. Ten tweede via hogere concurrentie, omdat alle belangrijke spelers in de sector de verkoop in de traditionele kanalen zien dalen. En ten derde ondermijnt de pandemie de wisselkoersen van opkomende markten. En die laatste impact zal tijdens dit kwartaal zowel in omzet als ebitda 'naar verwachting de grootste van het jaar zijn'.

Niet echt een outlook die je vrolijk maakt. Het aandeel was dan ook een zeldzame verliezer met een klap van 4 procent, terwijl Ontex al voor het rapport dicht tegen een diepterecord noteerde.

Interim-CEO Thierry Navarre erkent niet tevreden te zijn. Hij belooft nog meer het mes te zetten in de kosten, inclusief de eigen verloning, en probeert de morrende aandeelhouders ook te paaien met de boodschap dat er 'geen taboe' is bij de strategische review.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud