Brussel: Ontex, met de nadruk op X

©BELGA

De nieuwe CEO van serieel 'ontgoochelaar' Ontex heet voorlopig X (m/v), maar dat maakt de opluchting bij beleggers er niet minder op.

De Brusselse beurs kon zich niet onttrekken aan het zure beursklimaat in Europa, waar beleggers tegenvallende kwartaalrapporten van onder meer Volkswagen en Danone slecht verteren. Bovendien verscheen er een barslecht cijfer over het Amerikaans BBP.

De Bel20 sloot 1,9 procent lager af, terwijl de meeste overige beurzen meer dan 2 procent verloren. Dat vooral dankzij de winst van AB InBev met 1,4 procent.

Beleggers hadden zich schrap gezet voor een zware impact van de pandemie. Die impact is ook groot, leert het kwartaalrapport. Door de verplichte sluiting van de horeca in veel landen - nodig om de verspreiding van het coronavirus in te dammen - daalden de biervolumes 17 procent. Met een onvermijdelijke impact op de bedrijfswinst, die met 34 procent terugliep.

Toch was die krimp minder fors dan gevreesd. Daarom zijn analisten doorgaans relatief te spreken over het kwartaalrapport. 'In juni stegen de volumes met 0,7 procent. Bijgevolg lijkt de consensus voor het derde kwartaal, een krimp van de biervolumes met 5 procent, te somber', oppert Jefferies-analist Edward Mundy. 

Eenzelfde teneur bij KBC Securities. 'Doorheen het tweede kwartaal zagen we een opgemerkte verbetering met minus 32 procent in april, maar een kleine plus in juni. Dat biedt hoop voor de tweede jaarhelft', zegt analist Wim Hoste. 

Ook ING-analist Reginald Watson toont zich aangenaam verrast over de verkoopstijging in juni. 'De stijging is te danken aan de scherpe toename van de vraag toen de horeca heropende en we vermoeden dat de voorraden werden aangevuld'. Toch maant Watson beleggers aan niet té hard van stapel te lopen. 'AB InBev is op zijn hoede voor een tweede golf lockdowns en boekte 2,5 miljard dollar af op zijn Afrikaanse activiteiten. Bovendien blijft de schuldenlast hoog, tegen 4,9 keer de jaarlijkse ebitda (brutobedrijfswinst, red.).' 

Ontex

De nieuwe bezem bij Ontex veegt schoon, zelfs al heet die voorlopig X. Het aandeel van de luierfabrikant trok een spurt van 3,5 procent tot 12,2 euro, goed voor een van de beste prestaties op de Brusselse beurs donderdag. Het moet gezegd: ex-CEO Charles Bouaziz had het al langer verkorven in de beleggerswereld, de koersgrafiek van de jongste jaren spreekt boekdelen. 

Een meevaller is ook dat spijts de zware omzetdaling in het pandemiekwartaal de winstmarge met 12,5 procent een vol procentpunt boven de verwachtingen lag

'Ontex noteert aan een enorme korting tegenover de sector. Meer transparantie en een betere communicatie kunnen zeker helpen om die kloof te beginnen verminderen', zegt KBC Securities-analist Alan Vandenberghe. 

Nog in het nieuws donderdag:

Hoogvlieger Argenx kreeg een zeldzame tik van 6,3 procent, nu Covid-19 enkele klinische onderzoeken van de Gentse biotechgroep vertraging doet oplopen.

Telenet  ging na het kwartaalrapport 3,4 procent lager naar 33,64 euro. De telecom- en mediagroep ging met de omzet onder de lat door, maar de winst kwam door stevige kostenbesparingen boven de verwachtingen uit.  Toch is dat verhaal van besparingen bij een op zijn zachtst gezegd vlakke omzet niet iets waar beleggers warm van worden. Beurshuizen ING en KBC Securities stippen aan dat de nummer twee van de Belgische telecom in het tweede kwartaal 19.000 klanten verloor. 'De slechtste prestatie in jaren', merkt KBC Securities-analist Ruben Devos op. Collega David Vagman bij ING merkt op dat het management de verwachtingen voor het lopende kwartaal tempert wegens de 'moeilijke vergelijkingsbasis'. Ook hij raakt niet verder dan een lauw houdenadvies. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud