Brussel: ook zonder The Dubliners zit er muziek in KBC

Met wat hulp van KBC sluipt de Bel20 richting 4.000 punten. ©BELGA

Voor de belegger in KBC rijmt 'Ierse exit' op 'extra dividend'. En dus nam KBC de rol van AB InBev over in de Bel20-jacht op 4.000 punten.

De brandstof voor de jacht op 4.000 punten kwam donderdag van AB InBev. Vrijdag was het andere zwaargewicht in de Bel20 aan zet: KBC .

De Brusselse beursbarometer trok 0,9 procent hoger naar 3.978 punten en heeft zo voor het eerst sinds februari 2020 zicht op die 'duizender'. De Euro Stoxx50 heeft 'm al beet. De korf steraandelen uit de eurozone stak voor het eerst sinds begin 2008 de neus boven die grens. 

KBC hielp de Bel20 vrijdag een handje met een winst van 2,3 procent tot 62,70 euro. De bank- en verzekeringsgroep kondigde verrassend een (potentiële) exit uit Ierland aan, via een princiepsakkoord met Bank of Ireland.

De reden is dat een exit uit Ierland, ook al zal die volgens het beurshuis Kepler Cheuvreux waarschijnlijk met een korting tegen de boekwaarde verlopen, het kernkapitaal zal versterken. En dus ook meer surpluskapitaal aanbrengen en wie surpluskapitaal zegt, zegt ook potentiële extra dividenden of andere uitkeringen. Dat klinkt beleggers altijd als muziek in de oren. Zelfs zonder Dubliners dus.

'Whiskey in the Jar' van The Dubliners.

Toch blijft Kepler sceptisch. 'De beslissing illustreert ook hoe moeilijk het is om een digitale bank uit te rollen', luidt het. De Ierse dochter was voor KBC 'het digitale proeflabo' voor de hele groep, een strategie die CEO Johan Thijs vier jaar geleden op een beleggersdag in Dublin ontvouwde.  

Duim omhoog

Dé uitblinker was echter Mithra . Het farmabedrijf krijgt groen licht om zijn anticonceptiepil Estelle in de Verenigde Staten te lanceren.

Het duimpje omhoog van de poortwachter FDA is een serieuze opsteker, want zonder echt veel te overdrijven kunnen we stellen dat de Amerikaanse markt met zijn hoge prijzen de enige in de wereld is die er écht toe doet voor de beurswaarde van de farmasector. Beleggers stuurden het aandeel 9,4 procent hoger naar 26,10 euro, wat de winst sinds Nieuwjaar op 32 procent bracht.

KBC Securities-analisten Thomas Vranken en Lenny Van Steenhuyse handhaven hun koopadvies. 'De beslissing is niet meer geheel onverwacht, maar is toch een mijlpaal', klinkt het. 'We schatten de potentiële piekverkopen van Estelle op de Amerikaanse markt, de grootste ter wereld voor anticonceptiemiddelen, op meer dan 600 miljoen euro.'

600 miljoen
euro
Analisten van KBC Securities schatten de potentiële piekverkopen van de anticonceptiepil Estelle op de Amerikaanse markt op meer dan 600 miljoen euro.

Logischerwijs verhoogt het beurshuis nu de probabiliteit dat Estelle op de Amerikaanse markt gelanceerd wordt van 95 naar 100 procent, waardoor het koersdoel licht stijgt van 33 naar 34 euro. Degroof Petercam-analiste Laura Roba hanteert hetzelfde koersdoel, met Estelle als hoofdbrok bij de raming van de potentiële toekomstige cashflow uit de geneesmiddelen in de pijplijn.

Econocom

De IT-dienstengroep Econocom meldde donderdagavond in het eerste kwartaal een omzetgroei van 4,7 procent te hebben gerealiseerd. Dat zet analisten ertoe aan hun koersdoelen op te trekken.

Bij Kepler Cheuvreux gaat het koersdoel van 2,45 naar 3,35 euro en blijft het ‘houden’-advies overeind. 'Econocom zit weer op het groeipad maar die groei is toch maar slapjes als je rekening houdt met de gemakkelijke vergelijkingsbasis', zegt de analist. Bovendien werd de groei gedreven door het Product and Solutions-segment, dat lagere marges realiseert.

Thomas Couvreur van KBC Securities is wel aangenaam verrast door de jaar-op-jaargroei, omdat het grootste deel van Europa in een strenge lockdown zat in het eerste kwartaal. Dat leidde tot geannuleerde en uitgestelde projecten. Het eerste kwartaal van 2020 daarentegen kende maar een covidimpact van een paar weken, zodat hij eigenlijk geen omzetgroei jaar op jaar had verwacht. Hij trekt zijn koersdoel op van 2,60 tot 2,90 euro. In afwachting van verder omzetherstel en margeverbetering blijft hij bij ‘houden’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud