Brussel: pandemiestrijders van eigen bodem

Ook met lowtechproducten als verse groenten en gelatine kunnen beleggers zich tegen de pandemie wapenen.

Dat Big Tech pandemieproof is, is na het 39ste Nasdaq-record van 2020 stilaan het slechtst bewaarde geheim van de beurswereld. Maar net omdat beleggers zich blindgestaard hebben op Amazon & co., weten enkele meer klassieke industriële bedrijven te verrassen. Dat illustreerden donderdag drie Belgische bedrijven.

+10%
CRISIS? WELKE CRISIS?
Tessenderlo-CEO Luc Tack voorspelt in 2020 minstens 10 procent winstgroei

De grootste verrassing is Tessenderlo . De chemiegroep verraste met een forse winstgroei over het pandemiesemester, met dank aan de boomende verkoop van gelatine. KBC Securities-analist Wim Hoste vermoedt dat de sterke stijging van de winstmarge vooral te danken is aan de investeringen in collageenpeptiden, een product dat opduikt in onder meer antirimpelcrème en sportvoeding.

Zelfs de altijd voorzichtige CEO Luc Tack voorspelt nu 'minstens 10 procent' winstgroei over het volledige boekjaar 2020. Eerder was dat 'beter dan 2019'. Het aandeel Tessenderlo trok een spurt van 6,7 procent naar 30,30 euro. Grootaandeelhouder Picanol kon dankzij Tessenderlo in het eigen halfjaarrapport de krimp bij de weefgetouwen counteren en herstelde 3,9 procent naar 53,20 euro.

Ook een andere business die we met alle respect low tech kunnen noemen, boomt tijdens de pandemie: Greenyard . De fruit- en groentereus verraste in zijn update met een omzetgroei van 11 procent tijdens het voorbije kwartaal. Met dank aan de thuiswerkers die fors meer groenten en fruit kochten. Na de intieel positieve reactie op de kwartaalupdate brokkelde het aandeel toch 2 procent af tot 5,64 euro.

Degroof Petercam-analist Fernand de Boer blijft bij zijn 'houden'-advies. Hij stipt aan dat de sterkste groei in de versafdeling, waar de marges echter ook laagst zijn, was. De analist blijft van oordeel dat er eerst meer duidelijkheid moet komen over het margepotentieel in de versafdeling, terwijl ook de balans precair blijft: exclusief leases belopen de schulden 4,4 keer de brutobedrijfswinst.

-11%
elke euro telt
EVS-CEO Serge Van Herck drong vorig kwartaal de werkingskosten met 11 procent terug.

Een derde verrassing was EVS . De specialist in beeldservertechnologie voor live sportverslaggeving is logischerwijs niet pandemieproof, denk aan de vele afgelaste sportmanifestaties en de zware crisis bij de klanten (televisiezenders).

Maar door een extreme kostencontrole wist EVS over het pandemiekwartaal toch onverwacht winst voor te leggen. Gezuiverd voor de overname van het Nederlandse Axon drong CEO Serge Van Herck de werkingskosten met een stevige 11 procent terug. EVS klom 3,8 procent naar 15,42 euro.

De Bel20 leverde 0,9 procent in tot 3.370 punten. Dit mede door Ageas , dat dik 3 procent verloor tot 36,21 euro. Kepler Cheuvreux is kritisch voor de forse Chinese deal die de verzekeraar aankondigde: 340 miljoen voor een belang van 25 procent in de herverzekeraar van de Chinese partner Taiping. 'We snappen de deal eigenlijk niet', zegt analist Benoit Petrarque. 'Een groot deel van de activiteiten van Taiping Re draait ronde schadeverzekeringen, een segment waar Ageas nu in China niet actief is. Bovendien is het een grote transactie met stevige impact op de solvabiliteit'. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud