Brussel: schuimend bier en priorzending

©BELGA

Bpost en AB InBev koppelen een verrassend sterk rapport aan een uitzicht op winstherstel, al is zeker bij de eerste nog een lange weg te gaan.

Woensdag nabeurs was er een paukenslag bij Bpost . Net als PostNL - dat die verrassing vorige maand al in een positieve waarschuwing meldde - presteerde ook onze facteur over het eerste kwartaal veel beter dan verwacht. De omzet steeg met 9 procent en de bedrijfswinst met 40 procent.

Bovendien is de kaalslag aan de top na het dramatische jaarrapport over 2020 al voor de helft verholpen. Met Audrey Hanard krijgt de postgroep verrassend snel een nieuwe voorzitster die de lijnen kan uitzetten. 

Voor heel 2021 rekent Bpost op een bedrijfswinst van 'minstens 310 miljoen euro'. Dat is een stuk meer dan de 291 miljoen waar analisten tot nu toe op rekenden en 10 procent meer dan de 281 miljoen over het boekjaar 2020. Let wel: er is nog een heel eind te gaan vergeleken met de piekwinst van meer dan een half miljard euro over het topjaar 2017 (zie grafiek).

Het aandeel Bpost herstelde 12,2 procent naar 10,15 euro. Die koers zit nog altijd fors onder de piek van ruim 28 euro goed drie jaar geleden en onder de 14,50 euro waartegen de groep in 2013 naar de Brusselse beurs trok. Bijgevoegde grafiek illustreert waarom.

'Massaal beter dan verwacht', vat KBC Securities-analist Thomas Couvreur het jongste rapport samen. 'Terwijl in het vierde kwartaal van 2020 eindejaarseffecten de cijfers verpestten, speelde de operationele hefboom volop in het voorbije kwartaal', stipt hij aan. Hij verhoogt zijn koersdoel van 10 naar 11 euro. Het advies blijft logischerwijs 'kopen'. 

Couvreur wijst op de gelijkenissen met het derde kwartaal van 2020: omzet grosso modo in lijn met de verwachtingen, in combinatie met een 'belachelijk sterke' bedrijfswinst. 'De hoofdreden zijn de geïntegreerde sorteercentra, die vorig kwartaal geen kerstkaartenpiek moesten bolwerken en dus efficiënt pakjes konden versturen.' 

Er is een sweet spot in de pakjesvolumes en die heeft Bpost vorig kwartaal in de roos gemikt'
Thomas Couvreur
KBC Securities-analist

'De pakjesvolumes waren ook meer gespreid over het kwartaal, waardoor Bpost minder een beroep moest doen op onderaannemers', vervolgt de analist. 'Er is een sweet spot in de pakjesvolumes en die heeft Bpost vorig kwartaal in de roos gemikt.' 

Pro memorie: Bpost verwerkt pakjes en brieven samen in grote verdeelcentra. PostNL werkt met meer en kleinere verdeelcentra voor pakjes, die ook gescheiden zijn van de brievenpost. Daardoor kunnen de Nederlanders beter piekvolumes aan. 

Nog een paukenslag

Donderdag voorbeurs was er nog een paukenslag, bij AB InBev . Samen met een laatste beter dan verwacht kwartaalrapport maakt Carlos Brito bekend na 15 jaar af te zwaaien als CEO van 's werelds grootste brouwer. Hij wordt op 1 juli opgevolgd door zijn gedoodverfde kroonprins Michel Doukeris, die als hoofd van de Noord-Amerikaanse markt onder meer scoorde met de introductie van de hard seltzers

AB InBev is een sleutelaandeel om in te spelen op de heropening van de economie
Edward Mundy
Jefferies-analist

De afscheidnemende CEO koppelt het kwartaalrapport aan een optimistische outlook voor heel 2021. 

De boodschap is voortaan dat de bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) gezuiverd voor wisselkoerseffecten met 8 à 12 procent zal toenemen. Dat is wel een kleinere stijging dan de omzet, door een 'gezond evenwicht tussen volume en prijs' (lees: de biergigant gaat op prijs concurreren om marktaandeel terug te winnen). 

Die outlook is een stuk optimistischer dan die in februari bij de voorstelling van de jaarcijfers over 2020. Toen lag de klemtoon nog op de krimpende marges:

Het beurshuis Jefferies handhaaft na de managementwissel en het rapport het koopadvies voor de biergigant, met een koersdoel van 70 euro. 

'De benoeming van een interne kandidaat als CEO neemt het risico op een externe nieuwkomer en een kitchen sink weg', zegt analist Edward Mundy, verwijzend naar de traditie van externe nieuwe CEO's om via een  gootsteentherapie de balans op te kuisen met miljardenafboekingen. Zo'n kitchensinking is bij AB InBev een reëel risico wegens de vele goodwill op de balans

'AB InBev blijft een sleutelaandeel om in te spelen op de heropening van de economie wegens het verbeterende momentum en de gunstige waardering', besluit Mundy.

AB InBev trok een spurt van 5,2 procent naar 61,74 euro en hielp als zwaargewicht de Bel20 boven water te houden. De Brusselse beursgraadmeter steeg 0,1 procent tot 4.018 punten.

Blikvanger

Donderdag

AB InBev en Bpost zijn de positieve uitblinkers op de Brusselse beurs na goed ontvangen resultaten. Vermits AB InBev ook een zwaargewicht is in de Bel20, is de Belgische sterindex bij de beste presteerders in Europa. ING ging lager na de kwartaalcijfers maar dat heeft geen effect meer op de Bel20.

Vrijdag

Met Aperam krijgen we nog resultaten van een Bel20-er voorbeurs. In de namiddag is het uitkijken naar het Amerikaanse jobrapport.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud