Advertentie

Brussel: terugblikken op FIFO en vooruitblikken op efga

©BELGA

Vierletterwoorden domineerden de Brusselse beursdag. FIFO tempert het enthousiasme over het boomende Bekaert en beleggers namen al een voorschot op extra nieuwsflow rond goudhaantje efga dinsdag bij Argenx.

De Bel20 deelde in de verkoopgolf die maandag over de beurzen rolt. De Brusselse aandelenkorf koerste 1,7 procent lager naar 4.085 punten. De verkoopgolf was algemeen, maar Ageas woog het meest op de index. De verzekeraar staat voor een stevige factuur door het noodweer van vorige week in West-Europa en noteerde 4,5 procent lager op 43,01 euro.

Biotech, sinds de jaarlijkse herschikking in maart een van de tenoren in de Brussele beursbarometer, hield relatief gezien nog het best het hoofd boven water.

Belangrijk voor de Bel20 is vooral Argenx . Het aandeel was een schaarse groene vlek en koerste nu 2 procent hoger tot 264,30 euro. Argenx bepaalt dik 10 procent van de marsrichting van de Bel20, ruim vijf keer meer dan de 1,7 procent die Galapagos na de koersval van het voorbije jaar nog vertegenwoordigt.

De Gentenaars beleven een voor hun doen wat minder beursjaar sinds goudhaantje efgartigimod van de Amerikaanse poortwachter FDA geen 'fast lane' kreeg als potentieel middel tegen myasthenia gravis. Maar in de aanloop naar de O&O-dag van dinsdag is er weer wat meer 'buzz' rond het aandeel en veert de koers de jongste tijd weer wat op. 

Buzz

KBC Securities verhoogde maandag het advies voor Argenx van 'houden' naar 'kopen', het koersdoel gaat van 240 naar 300 euro. 'De kopwinden voor de sector en een relatief windstil 2021 voor Argenx zelf vormen een interessante instapkans voor langetermijnbeleggers', zeggen de analisten Lenny Van Steenhuyse en Thomas Vranken.

De kopwinden voor de sector en een relatief windstil 2021 voor Argenx zelf vormen een interessante instapkans voor langetermijnbeleggers.
Lenny Van Steenhuyse
KBC Securities-analist

Met die kopwinden verwijzen ze onder meer naar de vrees dat de Verenigde Staten, veruit de meest cruciale farmamarkt in de wereld, onder president Joe Biden paal en perk stellen aan de vaak stevige prijszetting in de sector.  

Een extra kopwind is het feit dat de farmareus J&J de rechten op het potentiële leukemiemiddel cusatuzumab aan Argenx teruggegeven heeft, wat meteen ook twijfel doet rijzen over hoelang J&J nog aandeelhouder van de Gentenaars zal blijven. Maar dat alles mag voor de analisten het enorme potentieel voor goudhaantje efgartigimod niet doen vergeten. Dinsdagmiddag zal CEO Tim Van Hauwermeiren aankondigen 'efga' ook op een vijfde en zesde front te zullen inzetten, boven op de vier nu al lopende klinische onderzoeken

FIFO

Buiten de Bel20 viel de staaltechnologiegroep Bekaert op. Niet door een spectaculaire koersreactie, wel door het uitblijven van koersreactie op de boodschap voorbeurs dat de bedrijfswinst over het eerste halfjaar verdrievoudigd is.

Bekaert stevent af op een bedrijfswinst van ongeveer 466 miljoen euro dit jaar. Dat zou meteen het best jaar sinds 2010 zijn (zie grafiek).  De reactie van de belegger? Die stuurt het aandeel 4,5 procent lager naar 37,10 euro. Deels natuurlijk door een gegeven waar veel beursgenoteerde bedrijven mee kampen: na een koersrally van 40 procent sinds Nieuwjaar ligt de lat intussen hoog.

ING-analist Stijn Demeester wijst bovendien op een groot eenmalig voorraadeffect. Voor alle duidelijkheid: Bekaert rekent traditioneel duurdere grondstoffen (walsdraad) meteen door in de verkoopsprijzen.

Maar puur boekhoudkundig wordt bij snelle prijsstijgingen door het FIFO-systeem (first in, first out) eerst de relatief goedkoop ingeslagen grondstoffenvoorraad aangewend, wat tijdelijk een boost aan de gerapporteerde marges geeft. 'Het management raamde dat voorraadeffect op de beleggersdag begin juni op 50 à 60 basispunten extra marge. Gelet op de huidige staalprijzen denken we dat de uiteindelijke impact veel malen groter geweest is.'

In het tweede halfjaar suggereert het management een normalisatie, met de boodschap dat de halfjaarwinst in lijn met de tweede helft van 2020 zal evolueren. 'Bijgevolg verhogen we gelet op het forse voorraadeffect onze prognoses voor 2021, maar gaan we onze verwachtingen voor 2022 en 2023 niet betekenisvol aanpassen', besluit Demeester. 

Marge

Het is al moeilijk genoeg voor bedrijven om met een positieve waarschuwing over de lat te springen, dus zijn beleggers helemaal zonder genade voor bedrijven die onder de lat gaan. Barco tuimelde in de middag meer dan 12 procent lager. Uiteindelijk slonk het verlies tot 6,4 procent waardoor het aandeel landde op 20,50 euro.

De beeldvormingsgroep kampte over het eerste halfjaar met een ongewoon grote kloof tussen het groeiende orderboekje en een krimpende omzet en dat baart beleggers zorgen. Vooral de moeilijkst te voorspellen afdeling, Enterprise, stelde teleur.

KBC Securities haalt de beeldvormingsgroep van de kooplijst, het advies luidt nu lauw 'houden'. 'De omzetting van bestellingen in omzet wordt gehinderd door aanhoudende pandemische beperkingen en, in mindere mate, een tekort aan componenten', stipt analist Guy Sips aan. 

Ook belangrijk: Barco voorspelt een winstmarge voor heel 2021 die hoger is dan de 7,5 procent uit de eerste jaarhelft. Maar die prognose heeft verdacht veel weg van een 'zachte' winstwaarschuwing. Analisten rekenden tot nog toe voor het boekjaar 2021 op een winstmarge van 9,5 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud