Brussel: Tessenderlo, darling van het Brussels koersenbord

©BELGA

Beleggers visten Tessenderlo op, nu grootaandeelhouder Luc Tack het voorbeeld geeft. Een koopadvies en sterke resultaten van sectorgenoot Darling deden de rest.

De beurzen startten de week met forse winst, met dank aan het gunstige nieuws van de Amerikanase farmareus Pfizer en de Duitse partner BioNTech. De twee boekten in de derde klinische testfase met hun potentieel coronavaccin sterke resultaten. Meteen een serieuze shot in de arm voor beleggers die sowieso met een 'gekortwiekte' Amerikaanse president Biden prima kunnen leven.

De Bel20 spurtte in het spoor van de meeste Europese beursbarometers 6,4 hoger naar 3.394 punten. Bierreus AB InBev , een voornaam slachtoffer van de pandemie en bijhorende lockdowns, sloot ruim 11 procent hoger.

Alle Bel20'ers delen in de klim, zij het relatief zuinig voor Telenet . De telecom- en mediagroep koerste 3,8 procent lager op 32,38 euro. Luidens de 'short selling' webstek van beurswaakhond FSMA is er een eerste shorter opgedoken in het kapitaal: het hefboomfonds Millennium International Management. UBS verlaagde vorige week het advies en wijst op een technische factor: indexbeheerder MSCI kondigt dinsdag de resultaten van de halfjaarlijkse review aan en daarbij dreigt Telenet volgens analist Polo Tang uit de invloedrijke beursbarometers te vallen. Tang: 'Wij denken dat zo'n exit potentieel voor 110 miljoen euro technische verkoopdruk kan zorgen. Dat is het equivalent van 20 handelsdagen.'

Op basis van de prognoses voor 2020 en 2021 noteerde Tessenderlo nog nooit zo goedkoop.
Christophe Beghin
Kempen

Buiten de Bel20 finishte Tessenderlo 6,2 procent hoger naar 31,65 euro. Grootaandeelhouder Luc Tack heeft op 5 november via het vehikel Verbrugge (Picanol) 25.000 aandelen van de chemiegroep gekocht tegen 29,4 euro per stuk, goed voor een investering van 735.000 euro. Het was van 1 september geleden dat Tack nog Tessenderlo's kocht (toen tegen 31 euro per stuk), leert de webstek van de beurswaakhond FSMA. Met deze aankoop erbij heeft Tack dit jaar al voor afgerond 50 miljoen euro Tessenderlo's gekocht. Via geregelde aankopen had Tack al eerder zijn controle over de industriële groep gebetonneerd

Kempen-analist Christophe Beghin krabt zich in de haren bij de terugval van Tessenderlo sinds eind september en de tweede covidgolf in Europa. Nochtans beloofde Tack - naast grootaandeelhouder ook CEO - eind augustus bij de voorstelling van sterke halfjaarcijfers minstens 10 procent winstgroei over 2020. 

'De huidige koerszwakte houdt geen steek', zegt Beghin. 'Op basis van de prognoses voor 2020 en 2021 noteerde het aandeel nog nooit zo goedkoop. We herhalen ons koopadvies en beschouwen de huidige ondernemingswaarde van 6,8 keer de bedrijfswinst als een instapkans', luidt het. 

Beghin benadrukt de sterke cashgeneratie, waardoor Tessenderlo tegen eind 2021 schuldenvrij zal zijn. Bovendien blijft de ster van het haljfaarrapport, de afdeling BioValorization, volgens hem ook de komende jaren sterk scoren. Die afdeling recycleert dierlijke resten tot producten die gebruikt worden in dierenvoeding of biodiesel, maar ook tot gelatine, een product dat tijdens de - eerste - lockdown met toepassingen als collageenpeptide in de gezondheidssector erg gewild was en in veel sectoren toepassingen heeft. 

De analist merkt op dat de Amerikaanse branchegenoot Darling Ingredients  sterke derdekwartaalcijfers kon voorleggen, onder meer via een weer stevig aanpikkende verkoop van collageenpeptide. Darling, in België sinds 2014 eigenaar van Rendac, beleeft op Wall Street - in contrast met Tessenderlo in Brussel - een boerenjaar en noteert dicht tegen een recordpeil (zie grafiek).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud