Brussel: 'Time to samba' bij AB InBev

©EPA

De slimme miljardendeals van Galapagos en AB InBev hielden de Bel20 op koers. De beursbarometer trok 0,8 procent hoger naar 3.680 punten.

Met dank aan de vorige week beklonken miljardendeal met de Amerikaanse reus Gilead blijft Galapagos op recordkoers. De Belgisch-Nederlandse biotechreus koerste 3,8 procent hoger naar net geen 170 euro. 

De voorbije beursweek begon én eindigde met een miljardendeal. Dat de Japanse brouwer Asahi maandag de grootste daler was op de beurs van Tokio, is uitstekend nieuws voor de belegger in AB InBev, dat bijna 1 procent won tot 84,50 euro.

Analisten tonen zich unaniem verrast over de 16 miljard Australilsche dollar (10 miljard euro) die Asahi veil heeft om de Australische dochter van AB InBev over te nemen. 'Volgens onze raming waardeert de deal de Australische tak op 16,4 keer de bedrijfswinst. Dat is in lijn met AB InBev zelf, terwijl de groeivooruitzichten voor de Australische tak een stuk minder goed zijn', merkt Berenberg op.  

In een vooruitblik op de kwartaalcijfers van 's werelds grootste bierreus - donderdag - blijft Deutsche Bank bij het koopadvies en koersdoel van 100 euro. 'Time to Samba', kopt analist Andrea Pistacchi zijn vooruitblik. 'Brazilië was de voorbije jaren een belangrijk rem op de volumes en het beleggerssentiment', schrijft Pistacchi. 'En veel beleggers zijn nog altijd sceptisch. Wij, daarentegen, zijn optimistisch. Wij zijn er van overtuigd dat AB InBev de biervolumes in Brazilië de komende paar jaar met 3 à 5 procent per jaar kan opkrikken. Dat zou op zijn beurt de winstbijdrage uit Brazilië tussen nu en 2023 jaarlijks met 10 à 15 procent kunnen verhogen'. 

Pistacchi vindt de beleggersvrees dat nummer twee Heineken Braziliaans marktaandeel afsnoept van AB InBev ongegrond. 'Heineken won vooral marktaandeel in de goedkopere bieren en dat vooral ten koste van nummer drie Petropolis.'

Groen licht van Peking

UCB verstevigde 2,5  procent naar naar 74,50 euro. Peking geeft groen licht om Cimzia, het reumamiddel van de biofarmaciegroep, op de Chinese markt te lanceren voor patiënten met gematigde tot zware reumatoïde artritis. KBC Securities handhaaft zijn koopadvies.

Recticel  blijft onder druk staan en ging 1,8 procent lager naar 7,32 euro. KBC Securities haalde het aandeel vrijdag van de favorietenlijst. Na het afspringen van de gesprekken met het Ierse Kingspan, dat in de rendabele isolatietak geinteresseerd was, belooft de korte termijn weinig goeds voor de schuimrubberfabrikant. In belangrijke afzetmarkten, auto's, bedden en meubels, heerst namelijk crisis. Daardoor zullen beleggers nog geruime tijd een holdingkorting op het aandeel blijven toepassen, al schat het beurskoers de som van de onderdelen op 10,80 euro per aandeel. Merk op dat Recticel nu alle winst kwijt is sinds Kingspan zijn - later door Recticel afgeketst - bod op 16 april uitbracht. Het aandeel noteerde vlak voor de eerste berichten over Ierse interesse opdoken op 7,45 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect