Advertentie

Brussel: twee euro onder de NAV

©BELGA

De ingrediënten van de Brusselse beursdag: een rationeel Orange Belgium en een irrationeel grote korting bij Euronav.

De Brusselse beurs koppelde schoorvoetend haar karretje aan het Europees herstel, in het spoor van het verse Wall Street-record op donderdag. De Bel20 koerste een relatief zuinige 0,5 procent hoger tot 4.217 punten.

Relatief zuinig, vergeleken met de meer dan 1 procent winst in Parijs. Daar sloeg de Franse sterrenkorf CAC40 munt uit het beresterke rapport van de cosmeticareus L'Oréal , die zelfs tegenover het prepandemische derde kwartaal van 2019 een omzetgroei van bijna 15 procent neerzette. L'Oréal won 5,1 procent.

Minder vuurwerk in de Bel20, daar komt - na WDP woensdag - de grote golf van kwartaalupdates pas komende week: Cofinimmo en Melexis woensdag, AB InBev, Argenx, Solvay en Telenet donderdag en Proximus vrijdag.

Buiten de Bel20 trapte Orange Belgium donderdag traditioneel het 'seizoen' af voor de telecomsector. Dat kwartaalrapport kan ook de Londense City bekoren. Het beurshuis HSBC verhoogt het advies voor het nummer drie van de Belgische telecom tot 'kopen', het koersdoel gaat van 22 naar 23 euro. 

Het sterke rapport bevestigt dat de Belgische markt voor telecomdiensten rationeel is, met spelers die liever op productinnovatie dan op prijs concurreren.
Nicolas Cote-Colisson
HSBC-analist

'Het sterke rapport bevestigt dat de Belgische markt voor telecomdiensten rationeel is, met spelers die liever op productinnovatie dan op prijs concurreren', schrijft analist Nicolas Cote-Colisson. Voor alle duidelijkheid: de analist bedoelt rationeel voor de belegger. Een prijzenoorlog zou zeer welkom zijn voor de consument, maar wel de cashflow én het dividend zwaar in het gedrang brengen.

Cote-Colisson merkt ook op dat de 5G-spectrumveiling - met potentieel een vierde speler als prijzenbreker - pas in juni 2022 gepland is, met bovendien minder frequenties dan voorzien. 'Dat is misschien nog geen totale opluchting voor de Belgische telco's, maar alleszins positief.'

The Shipping News

Euronav koerst 1,9 procent hoger tot 9,36 euro. Het aandeel is in een maand met 32 procent gestegen, maar veteranen in de olietankerrederij weten dat er de jongste jaren al veel valse lentes geweest zijn.

'This time is different', zijn ook voor beleggers gevaarlijke woorden, maar toch durft ING het aan het advies te verhogen naar 'kopen'. Het koersdoel gaat in één trek van 8 naar 11,15 euro.

Die 11,15 euro is ook de geschatte nettoactiefwaarde (NAV) voor Euronav. 'Het aandeel noteert 16 procent onder die nettoactiefwaarde en volgens ons is een nulkorting gerechtvaardigd', schrijft ING-analist Quirijn Mulder. Hij denkt dat de reder met zijn jonge en dus milieuvriendelijkere vloot goed geplaatst is voor naar verwachting betere marktomstandigheden vanaf 2022.

Mulder stipt vier redenen aan waarom het voor Euronav dit keer vanaf 2022 een echte lente kan worden.

Eén: vraag en aanbod zijn versneld beter in balans, met een snel aan vaart winnende vraag naar olie en een beperkt aanbod van nieuwe tankers. Twee: er zijn nog nauwelijks tankers over die tijdelijk voor opslag gebruikt werden en nu weer in de vaart worden genomen.

Drie: de instap van de Noorse reder John Fredriksen is goed voor de interesse in het aandeel, wat ook de beweegredenen zijn.

Vier: er ligt nu een betere bodem onder de tweedehandsprijzen en dat aan beide uiteinden van de levenscyclus. Hoge grondstoffenprijzen vertalen zich in hoge prijzen voor zowel nieuwbouwschepen als oud ijzer, wat het interessanter maakt om schepen na 20 jaar te verschroten.

Nog een opvallende stijger was EVS , met een spurtje van 6,2 procent tot 20,45 euro. De specialist in beeldservers voor live sportverslaggeving verhoogde donderdagavond in een kort persbericht de prognose voor de jaaromzet tot 120 à 130 miljoen euro. In augustus had EVS de prognose al verhoogd, met dank aan de vele live sportevenementen die weer kunnen plaatsvinden. 

Met andere woorden: met 120 miljoen euro zal de jaaromzet minstens 36 procent boven de 88 miljoen van het pandemiejaar 2020 liggen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud