Brussel: van Zwevegem naar Brugge, via Ieper en Ardooie

©BELGA

Net nu Club Brugge zich warmloopt voor het Brussels koersenbord, heeft de ... Anderlechtse Bel20'er het wat moeilijk.

In he spoor van de Europese collega's zette ook de Brusselse beurs haar remonte op kousenvoeten voort. Beleggers hopen steeds meer op een op een snelle heropening van de economie, nu in de Verenigde Staten president Biden de uitrol van de vaccinatie laat versnellen via een samenwerking tussen de farmagiganten J&J en Merck & Co.

De Bel20 sloot 0,3 procent hoger naar 3.831 punten. De dissonant is UCB , dat 3,1 procent inleverde tot 81 euro.

Niet iedereen is even lovend over het jaarrapport van de biofarmaciegroep vorige week en de optimistische langetermijnoutlook die CEO Jean-Christophe Tellier schetste. UBS verlaagt het koersdoel van 97 naar 90 euro, het advies blijft een lauw 'neutraal'. 

Net als beurshuis Jefferies kort geleden tempert ook UBS-analiste Laura Sutcliffe op de korte termijn de verwachtingen rond bimekizumab, al blijft ze ervan overtuigd dat het experimentele middel later dit decennium met een verwachte piekverkoop van 2,2 miljard euro zal uitgroeien tot een blockbuster. 

We rekenen voor UCB op een winstmarge van ongeveer 25 procent over 2022, terwijl het bedrijf eerder 31 procent naar voren schoof.
Laura Sutcliffe
UBS-analiste

'Het probleem op de korte termijn is dat Vimpat (het epilepsiemiddel van UCB, red.) al op 22 april zijn patent verliest in de Verenigde Staten en niet pas in september. UCB verwacht dat de verkopen in de daaropvolgende twaalf maanden met 80 procent zullen zakken', stipt Sutcliffe aan.  En dus dient, de sterke langetermijnvooruitzichten ten spijt, 2022 zich als een moeilijk jaar aan, in combinatie met de onderzoeks- en marketingkosten voor de beloftevolle pijplijn aan nieuwe middelen. 'We rekenen nu op een winstmarge van ongeveer 25 procent over boekjaar 2022, terwijl het bedrijf eerder 31 procent naar voren schoof.'

Pro memorie: voor 2025 rekent Tellier - terwijl hij de prognose van 31 procent voor 2022 afvoerde - op 30 à 35 procent winstmarge, tegenover 28,5 procent in 2020 en ongeveer 27 à 28 procent in 2021. Maar die remonte zal dus niet in een rechte lijn gaan en beleggers zijn nu eenmaal fan van zo'n heldere, rechte lijnen. 

UCB heeft zijn hoofdkantoor in Anderlecht, op luttele kilometers van het stadion van RSC Anderlecht. Het is echter niet de 'Rekordmeister' die staat te trappelen om naar de beurs te trekken, wel Club Brugge. De regerende landskampioen voetbal bevestigt nog deze lente naar de beurs te willen.

Terwijl de ene West-Vlaming aan de voordeur klopt, zoekt de andere de achterdeur. De familie Sioen verlengt het - verhoogde - bod op de gelijknamige textielspecialist uit Ardooie. Van 10 tot 24 maart kunnen beleggers die nog niet op het bod ingingen hun aandelen aanbieden.  Met het initiële overnamebod bleef de familie steken op 93,52 procent van de stukken, minder dan de beoogde 95 procent.

Belangrijker: de familie haalde maar 80,82 procent van de bij het brede publiek verspreide aandelen binnen. Dat is een stuk minder dan de 90 procent die nodig is om na het - verlengde - overnamebod meteen een vereenvoudigd uitkoopbod te kunnen lanceren, de resterende minderheidsaandeelhouders 'uit te roken' en de notering te schrappen. Met de verlenging hoopt de familie dus grofweg de helft van de resterende een op de vijf minderheidsaandeelhouders te overtuigen de stukken af te staan om van de beurs te kunnen gaan.

Helemaal een West-Vlaamse onderonsje wordt het met de sterke jaarcijfers en dito vooruitzichten die vanuit Zwevegem binnenrolden. De staaltechnologiegroep Bekaert  vertaalde het sterke rapport in 4,2 procent winst naar 32,50 euro. Het aandeel was nochtans sinds een optimistische outlook in november al hard gestegen (zie grafiek).

Een greep uit de lovende analistenreacties:

  • Emmanuel Carlier (Kempen, kopen): 'Bekaert genereerde, zonder rekening te houden met 'one-offs', recurrent 178 miljoen vrije kasstroom in 2020. Dat is een rendement van 9,5 procent, ondanks de krimp in de omzet. Wij denken dat de beleggersdag van volgende week een verse katalysator kan vormen, met mogelijk ambitieuze langetermijndoelstellingen en een inkoop van eigen aandelen.'
  • Stijn Demeester (ING, houden): 'De prognose voor 2021 impliceert een bedrijfswinst van minstens 308 miljoen. En dus minstens 5 procent opwaartse herziening van de analistenconsensus. Ook al zijn de veel beter dan verwachte resultaten over de tweede helft van 2020 deels te danken aan 23 miljoen opwaardering van de voorraden, toch zijn dit sterke cijfers die beleggers positief zullen onthalen. Zeker gelet op de sterke vermindering van de schulden.'
  • Wim Hoste (KBC Securities, bijkopen): 'Bekaert lijkt belangrijke vooruitgang te boeken met de efficiëntieverbeteringen in de portefeuille. Gelet op de nog altijd interessante waardering, 10 keer de verwachte nettowinst over 2021, blijven we bij ons bijkopen-advies.'

Heel wat minder goed verging het Melexis . De autochipfabrikant uit Ieper had er na een sterk rapport een verschroeiende rit opzitten. De grootaandeelhouders grepen die aan om een deel van hun belang te cashen. Dat gebeurde tegen een verrassend stevige korting. Dat zet even een serieuze domper op de feestvreugde: minus 11,9 procent naar 85,70 euro.

Elia verteerde het jaarrapport slecht. De netbeheerder tuimelde – ongewoon voor een oerstabiel aandeel – 6,2 procent naar 84,60 euro. Aan de jaarcijfers voor 2020 was niets mis, die kwam net als het dividend grosso modo in lijn met de verwachtingen uit. Maar Degroof Petercam stipt aan dat de prognose voor 2021 door een piek in onderhoudswerken tegenviel. En dat schoot beleggers in het verkeerde keelgat. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud