Brusselse beurs kwam maandag traag op gang

Naast de Brusselse beurs is Euronext ook eigenaar van de beurzen van Portugal, Frankrijk, en deze beursvloer in Amsterdam. ©Limelights / Joni Israeli

's Ochtends werd de stand van de beursindexen nergens getoond.

De beurskoersen hadden het maandagochtend moeilijk om het weekend achter zich te laten. Iets meer dan een half uur lang bewogen de cijfers naast de individuele aandelen wel, maar niet de stand van de indexen zoals de Brusselse Bel20 of de AEX in Amsterdam.

Het probleem lag bij beursuitbater Euronext, de eigenaar van de beurzen in Brussel, Parijs, Amsterdam en de Portugese hoofdstad Lissabon.

Het technisch euvel was van de baan om 9u37. De aandelenhandel verliep ondertussen normaal. Omdat Euronext de koersen van de indexen niet kon weergeven, had het ook problemen om de prijzen voor afgeleide producten gekoppeld aan die indexen te tonen. Normaal zijn er voor activa zoals opties of futures maximum en minimumprijzen die voor iedereen zichtbaar zijn. Euronext loste dat op door die limieten tijdelijk weg te nemen, zodat iedereen ten minste orders kon invoeren. Trades die buiten die grenzen vielen gingen uiteraard niet door.

Euronext had al eens zo'n probleem in juni 2014, toen op een doordeweekse donderdag de beurs een half uur te laat opende.

De storing van vandaag kwam er precies een maand na de storing op de beurs van Frankfurt, eigendom van Deutsche Börse. Op vrijdag 16 maart lag daar de handel plat. Duitse aandelen kon u die ochtend pas 40 minuten later beginnen kopen of verkopen. De futureshandel, die normaal een uur voor de openingsbel begint, startte die ochtend met een vertraging van bijna twee uur, dus na de openingsbel.

Op de verschillende beurzen van Euronext werden in de laatste drie jaar maandelijks gemiddeld 163 miljard euro aan effecten verhandeld. Per dag is dat bijna 8 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud