Advertentie

Buba bromt hoop weg

De Bundesbank doet de trend op de obligatiemarkten weer keren na de opluchtingsrally die ECB-voorzitter Mario Draghi in gang zette - Foto Isopress ©Isopress Sénépart

De Draghi-hausse is voorbij. De Bundesbank bromt dat een hervatting van de obligatie-inkopen van de Europese Centrale Bank 'valse incentieven' zou creëren en een Duits parlementslid vindt de ECB-voorzitter een 'plunderaar'.

'Onze mening over obligatie-inkopen door de Europese centrale banken is niet veranderd', liet een woordvoerder van de Bundesbank (Buba) weten. 'We staan er kritisch tegenover omdat zo'n inkopen de grens tussen monetair beleid en begrotingsbeleid doen vervagen.'

De Duitse centrale bank speelt de bal door naar de Europese politici, die maar eindelijk eens hun noodfondsen terzake in stelling moeten brengen. 'Tegen inkopen van het Europees noodfonds EFSF hebben we geen bezwaren.'

Bundesbank-voorzitter Jens Weidmann uitte in het verleden al vaak kritiek op obligatie-inkopen door de ECB. Weidmann kwam bovendien aan het hoofd van de Bundesbank omdat zijn voorganger - Axel Weber - precies uit onvrede over die obligatie-inkopen opstapte. Voor veel Duitsers staan zo'n inkopen gelijk met monetaire financiering van overheidsschulden.

Draghi is geen redder. Hij is een plunderaar
Frank Schäffler,
FDP-fractieleider in de Bondsdag

Maar dit keer komt het standpunt hard aan. De uitspraken komen immers een dag nadat ECB-voorzitter Mario Draghi de deur weer openzette voor obligatie-inkopen en beleggers weer hoop gaf. Volgens Draghi hinderen de hoge rentes in Italië en Spanje de 'monetaire transmissiekanalen', waardoor ze onder het mandaat van de ECB vallen.

19
Het inkoopprogramma van 'crisispapier' van de ECB ligt al 19 weken stil

Dat leek te suggereren dat Draghi het Securities Markets Programme ging reanimeren. Dat programma, dat al 19 weken stil ligt, laat de ECB toe om overheidsobligaties op de secundaire markt in te kopen om de rente te doen dalen.

Plafond

Waarnemers noemden dat een belangrijke stap, aangezien het leek aan te geven dat de ECB de facto een plafond wilde zetten op de oplopende rentes op Spaans en Italiaans schuldpapier. Maar er werd meteen aangestipt dat het nog wachten was op een reactie uit Duitsland, dat meer dan wie ook wil dat de ECB zich strikt aan zijn mandaat houdt en met zijn vingers uit de obligatiemarkten blijft.

De reden voor die houding is dat Duitsland vreest dat wanneer de ECB dat doet, de geviseerde landen plotseling minder druk zullen voelen om zich te houden aan besparings- en begrotingsdoelstellingen. En begrotingsdiscipline is het heilige huisje van bondskanselier Angela Merkel en haar discipelen.

Schäuble

Niet alleen bij de Bundesbank is het antwoord prompt 'nein'. Ook vanuit Berlijn klinkt gebrom. Frank Schäffler, de fractieleider van de liberale coalitiepartner FDP, is bijzonder scherp. 'Draghi is geen redder. Hij is een plunderaar van het spaarpotje van de burgers', zegt hij tegenover het dagblad Handelsblatt.

Niet alle Duitse geluiden zijn even negatief. In een mededeling laat minister van Financiën Wolfgang Schäuble, traditioneel de meest pro-Europese stem in de Duitse regering, weten dat uitspraken van Draghi 'te verwelkomen'.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud