BuBa waarschuwt voor Duitse vastgoedzeepbel

Het financiële centrum van Frankfurt.

De Europese schuldencrisis is nog steeds de grootste bedreiging voor de financiële stabiliteit in Duitsland. Maar in haar recentste rapport waarschuwt de Bundesbank voor een nieuw gevaar: een Duitse vastgoedzeepbel. Het soepele monetaire crisisbeleid van de ECB wordt mede met de vinger gewezen.

De risico's voor het Duitse financiële systeem zijn in 2012 niet kleiner dan vorig jaar, klinkt het in het recentste rapport over de financiële stabiliteit van de Bundesbank. De eurocrisis bereikte de voorbije maanden haar hoogtepunt nadat ook Spanje en Italië, twee grote economieën, in de problemen gekomen waren. Maar het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank heeft er mede toe geleid dat een nieuw gevaar is opgedoken: een Duitse vastgoedzeepbel of 'eine Immo-Blase' in mooi Duits.

De Bundesbank ziet de vastgoedprijzen fors oplopen in de zeven stedelijke centra van Berlijn, Düsseldorf, Frankfurt, Hamburg, München en Stuttgart, zoals onderstaande grafiek illustreert. Ook elders kunnen buitensporige prijsstijgingen niet worden uitgesloten. Voorlopig zijn er nog geen signalen dat die prijzenhausse de financiële stabiliteit in gevaar brengt, maar 'ervaringen uit andere landen tonen dat de combinatie van lage rente en grote liquiditeit net tot overdrijvingen kan leiden'.

De Duitse centrale bank wijst het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank als hoofdoorzaak aan van de 'Immo-Blase' in wording. Dat hoeft niet te verwonderen. De inflatieschuwe Duitsers hebben zich steeds verzet tegen het soepele crisisbeleid van de ECB. Sabine Lautenschläger, vicevoorzitter van de Bundesbank, haalt in een begeleidend persbericht trouwens nog eens uit naar dat beleid: 'Monetair beleid kan de oorzaken van de crisis niet elimineren. Het kan enkel tijd kopen.'

In die context wordt ook gesignaleerd dat het lagerentebeleid repercussies heeft voor de Duitse verzekeraars. 'Zij moeten provisies blijven opzijzetten om in de toekomst te kunnen voldoen aan rendementsgaranties.'

De waarschuwing van de BuBa is een echo van eerdere signalen van verzekeraar Allianz. De CFO van de verzekeringsreus, Max Zimmerer, waarschuwde vorige maand voor een huizenzeepbel omdat kleine beleggers, beducht voor de eurocrisis en inflatie, vluchten in vastgoed.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud