Buffett verwacht 'substantiële' inflatie

©Getty Images via AFP

De meesterbelegger Warren Buffett ziet de prijzen overal omhooggaan. De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen probeert de inflatiezorgen wat te bedaren.

Buffett zei op de aandeelhoudersvergadering van zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway dat hij overal 'substantiële' inflatie ziet. 'Mensen hebben geld op zak en zullen hogere prijzen betalen', klonk het.

Vrijdag was er ook op Wall Street wat angst voor hogere inflatie. Veel beleggers vrezen voor een oververhitte economie wanneer die heropent in combinatie met de ongekende begrotingsstimuli van de regering-Biden. De stimuli bedragen alles bij elkaar zo'n 6.000 miljard dollar.

Mensen hebben geld op zak en zullen hogere prijzen betalen.
Warren Buffett
Meesterbelegger

Inmiddels heeft de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen de gemoederen wat bedaard. Zij acht het inflatierisico door een oververhitte economie niet zo hoog. 'De stimulus is vrij evenredig verdeeld over de komende acht tot tien jaar', zei Yellen zondag in een interview met de nieuwszender NBC. Ze beloofde dat Amerikaanse families die minder dan 400.000 dollar per jaar verdienen hun belastingen niet omhoog zien gaan.

Niet de enige

Buffett is zeker niet de enige die vreest voor een hogere inflatie. De jongste weken hebben talloze bedrijven in de marge van hun kwartaalcijfers gemeld dat ze de prijzen voor grondstoffen stevig zien oplopen. Veel ondernemingen maakten bekend dat ze die prijzen door gaan rekenen aan hun klanten. Andere bedrijven, zoals Umicore, profiteren juist van de hogere prijzen van verschillende metalen.

De grote onzekerheid is hoelang die opwaartse prijsdruk blijft duren en in welke mate de hogere prijzen voor goederen en diensten zullen doorstromen naar de consumenten.
Chris Williamson
Hoofdeconoom IHS Markit

Ook het onderzoeksbureau IHS Markit zei bij de publicatie van zijn inkoopmanagersindex (PMI) voor de Europese industrie dat er minpunten zijn bij een boomende industrie. De razendsnel stijgende grondstoffenprijzen dwingen fabrieken ertoe hun eigen prijzen in een recordtempo te verhogen. ‘De grote onzekerheid is hoelang die opwaartse prijsdruk blijft duren en in welke mate de hogere prijzen voor goederen en diensten zullen doorstromen naar de consumenten’, zei Chris Williamson, de hoofdeconoom van IHS Markit.

De vrees voor inflatie heeft - in combinatie met de hogere groeiverwachtingen voor de VS - de Amerikaanse rente dit jaar al fors hoger geduwd. De tienjaarsrente steeg sinds begin januari met 71 basispunten tot 1,62 procent. Die hogere rente had eerder dit jaar al tot gevolg dat groeiaandelen in de verkoop gingen. Ze leidt er namelijk toe dat de huidige waarde van toekomstige winsten lager wordt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud