Advertentie

Centrale bankiers zien inflatie aantrekken

Gouverneur Raghuram Rajan van de Reserve Bank of India moet een hoge inflatie bedwingen, een heel andere situatie dan die van zijn Amerikaanse en Europese collega's. ©REUTERS

Sterkere groei zal de inflatie doen toenemen in de VS en Europa, zo zeggen vice-voorzitter Stanley Fischer van de Federal Reserve, vice-voorzitter Vitor Constancio van de ECB en Mark Carney, de gouverneur van de Bank of England. Zij lieten wel niets los over de timing van renteverhogingen.

De drie topbankiers nemen deel aan een jaarlijkse conferentie in het Amerikaanse Jackson Hole. De inflatie is nu erg laag, maar de centrale bankiers hebben er vertrouwen in dat dit zal veranderen. De Federal Reserve kan haar soepel beleid dan wellicht geleidelijk bijsturen. 'Omdat het monetair beleid de reële activiteit met een substantiële vertraging beïnvloedt, moeten we wel niet wachten tot wanneer de inflatie 2 procent bedraagt om het beleid te verstrakken', zo legde Fischer uit. De inflatie in de VS bedraagt nu zo'n 0,3 procent. 

Fischer sprak er zich niet over uit of zo'n verstrakking al zou plaatshebben tijdens de vergadering van het beleidsbepalende comité op 17 september. 

De centrale bankiers worden geconfronteerd met lagere groei in China en lagere grondstoffenprijzen. De financiële markten reageren daar bijzonder nerveus op.  Dat bemoeilijkt ongetwijfeld het beslissingsproces van de monetaire beleidsmakers.

De Federal Reserve moet beslissen over de timing van de eerste renteverhoging sinds 2006. De Bank of England zal de rente wellicht begin 2016 optrekken maar de ECB staat onder druk om het huidige soepele beleid te verlengen wegens deflatiegevaar.

Voorzitster Janet Yellen van de Federal Reserve en haar Europese collega Mario Draghi stuurden hun kat naar het prestigieuze evenement. Het beleidscomité van de ECB komt bijeen op 3 december terwijl de Amerikanen hun eerstvolgende vergadering op 16 en 17 september hebben.  

De lage inflatie is geen universeel probleem. Gouverneur Raghuram Rajan van de Reserve Bank of India zit in een meer traditionele positie van een centrale bankier die een te hoge inflatie moet zien te bedwingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud