CEO beurswaakhond levert 30 procent in

Jean-Paul Servais ©Photo News

Jean-Paul Servais, de topman van beurswaakhond FSMA, verliest een derde van zijn loon. Voortaan verdient hij nog 290.000 euro bruto in plaats van 420.000 euro daarvoor.

De regering-Di Rupo besliste in september 2013 een reeks lonen van overheidsmanagers te plafonneren. Het ging ondere andere om de CEO van de NMBS, van de Nationale Loterij en van de overheidsholding FPIM. Maar er werd ook afgesproken om het loon van de topman van de FSMA te beperken.

Maar dat laatste liet op zich wachten. Servais werd in november herbenoemd als topman van de FSMA, maar bleef wel zijn oude loon behouden. Bevoegd minister van Economie, Johan Vande Lanotte (sp.a), maakte zich echter dat ook Servais zou inleveren. En dat gebeurt nu, vlak voor de verkiezingen. ‘Vanaf 2 mei wordt zijn loon verminderd’, klinkt het op het kabinet-Vande Lanotte.

De looninlevering is gebeurd na een evaluatie door het remuneratiecomité van de toezichthouder. Uiteindelijk was het de regering-Di Rupo die besliste op basis van die evaluatie om het loon van Servais te beperken tot 290.000 euro.

Even werd er aan gedacht om zijn loon retroactief te verlagen, want de voorbije maanden heeft hij zijn loon kunnen behouden terwijl de beslissing al genomen was in september vorig jaar om zijn loon te verlagen. Maar van die piste werd afgestapt.

Of ook het directiecomité van de Nationale Bank zal moeten inleveren valt nog af te wachten. In de schoot van de regentenraad van de Nationale Bank is daarover een discussie aan de gang. Dat moet in principe uitmonden in een beslissing voor 1 juni. Want dan treedt de nieuwe directeur Vincent Magnee in dienst. Magnee is de begrotingspeciailst van premier Elio Di Rupo (PS). Op dat ogenblik moet ook duidelijk worden wat het loon van Mathias Dewatripont, de nieuwe vicegouverneur en ook van PS-signatuur, zal zijn.

Directeurs van de Nationale Bank verdienen nu 376.000 euro, de vicegouverneur 438.000 euro en de gouverneur Luc Coene 545.000 euro. De Franstalige socialisten hebben zich enkele maanden gelden uitgesproken voor een beperking van de lonen bij de Nationale Bank.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud