CEO Deutsche Bank: 'Centrale banken kunnen nieuwe crisis niet opvangen'

Deutsche Bank-CEO Christian Sewing. ©REUTERS

Deutsche Bank-CEO Christian Sewing zegt dat de ECB en de Fed geen munitie meer hebben om een economische crisis te verzachten.

Op een bankenconferentie in Londen uit Sewing zijn zorgen over de financieel-economische situatie in de wereld. 'Ik ben ongerust over een reeks financiële en geopolitieke risico's. Van de situatie in Hongkong tot de spanningen in het Midden-Oosten.'

Bijna geen enkele econoom gelooft nog in het effect van goedkoop geld.
Christian Sewing
Deutsche Bank-CEO

Sewing zegt ook dat de mogelijke uitkomsten van de gevaren erg onvoorspelbaar zijn. 'We zitten in een bijzondere macro-economische situatie die erg moeilijk te voorspellen is. Dat maakt het hele verhaal nog eens extra volatiel.'

'Geld opgebruikt'

In het geval van een 'echte economische crisis' denkt de CEO dat monetaire autoriteiten als de Europese Centrale Bank (ECB) en de Amerikaanse centrale bank (Fed) niet in staat zullen zijn om de klap op te vangen. Volgens de CEO hebben ze 'hun middelen voor een belangrijk deel opgebruikt' en blijven er nog maar weinig mogelijkheden tot stimulus over.

Voorts stelt hij dat er bijna geen econoom meer over is die denkt dat een verdere verruiming van het monetaire beleid nog enig effect heeft.

Sewing kwam onlangs nog in het nieuws omdat hij beweerde dat negatieve rentes het financieel systeem zouden ruïneren. ECB-voorzitter Mario Draghi reageerde hierop door op een persconferentie te zeggen dat negatieve rentes het financiële stelsel niet verwoesten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud