CEO GBL misnoegd over 'lage' beurskoers

'Ik begrijp de historische korting van 25 procent op de intrinsieke waarde niet. Dus ook niet die van 35 procent nu', zegt CEO Ian Gallienne (rechts, met naast hem ondervoorzitter Gérald Frère). ©Frédéric Pauwels / HUMA

De intrinsieke waarde van de holding van de familie Frère bleef in 2020 op peil, met dank aan de bijdrage van de niet-genoteerde bedrijven. De korting waartegen GBL noteert, nam evenwel toe.

GBL zag de winst in 2020 inzakken met 44 procent tot 391 miljoen euro. Maar de holding van de familie Frère legt zelf vooral de nadruk op de 'cash earnings', of het verschil tussen de inkomsten uit dividenden enerzijds en de kosten en taksen anderzijds. Die 'cash earnings' kwamen 26,1 procent lager uit op 440 miljoen euro.

Bedrijven zoals Adidas, Ontex en de pretparkengroep Parques Reunidos keerden in het coronajaar 2020 geen dividend uit. LafargeHolcim, Pernod Ricard en Umicore verminderden de uitkeringen. Het Zwitserse inspectiebedrijf SGS verhoogde het dividend. Met 107,8 miljoen euro droeg SGS het meest bij aan de 'cash earnings'.

GBL investeerde vorig jaar 1,5 miljard euro. Naast een hoger belang in SGS ging het meeste geld naar de private-equitypoot Sienna Capital en naar Mowi, de wereldmarktleider in gekweekte zalm. De portefeuille van Sienna is voor 25 procent blootgesteld aan technologische sectoren, wat heeft bijgedragen aan een stijging van de intrinsieke waarde van Sienna met 41 procent tot 2,5 miljard euro.

Uiteindelijk zag GBL de intrinsieke waarde over 2020 0,7 procent verbeteren tot 20,5 miljard euro. Niettemin zagen beleggers de koers dalen door een stijging van de korting op de onderliggende waarde. 'Ik begrijp onze historische korting van 25 procent niet. Je kan je voorstellen wat mijn mening is over de huidige korting van 35 procent', zegt CEO Ian Gallienne.

Einde trackrecord

Mogelijk is de decote te wijten aan het einde van een stevig trackrecord. Zoals bekend zakt het dividend met een vijfde tot 2,5 euro bruto. Het is voor het eerst sinds 2004 dat het dividend niet stijgt, en het is voor het eerst sinds 1992 dat het dividend zakt, leren cijfers van Bloomberg.

Gallienne zelf zegt daarover: 'De markt was zich niet bewust van de goede resultaten van Webhelp en van Sienna Capital, zoals we die vandaag aankondigen.' Webhelp is het in 2019 gekochte Franse callcenter, waarvan de waarde in de boeken in 2020 is toegenomen van 866 miljoen naar meer dan 1 miljard euro.

GBL startte in een reactie eerder een aandeleninkoopprogramma op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud