CEO Goldman Sachs: 'Winst doet er weer toe bij techbedrijven'

David Solomon, de CEO van Goldman Sachs. ©AFP

David Solomon waarschuwt dat de markt strenger wordt voor spelers zoals Uber en Pinterest. Dat blijkt uit de recente koersverliezen van techaandelen.

De CEO van Goldman Sachs , David Solomon, heeft een mededeling voor beleggers in groeiaandelen: winst doet ertoe.

In een interview met het persbureau Bloomberg stelt Solomon dat het goedkopegeldbeleid van centrale banken de afgelopen jaren de focus op omzetgroei legde. Winst maken was ondergeschikt. 'Natuurlijk is het belangrijk voor een bedrijf om te groeien. Maar er moet ook een duidelijk omschreven pad zijn naar winstgevendheid.'

De CEO viseert techspelers zoals de taxiapp Uber. Zulke bedrijven gingen met veel poeha naar de beurs, terwijl ze nog nooit winst hebben gemaakt. Uber is sinds zijn beursgang dit jaar al met meer dan 30 procent gedaald.

Solomon denkt dat de markt het inmiddels een beetje gehad heeft met de grote beloftes van die techspelers. 'Het monetaire beleid dwong mensen risico te nemen. Maar ik denk dat er nu meer marktdiscipline komt.'

Zelf ook in Uber

Opvallend: de CEO liet zich ook verleiden door de door centrale banken aangewakkerde techhausse, want Goldman Sachs heeft behoorlijk in Uber geïnvesteerd. Mede daardoor moest de zakenbank in het derde kwartaal een verlies van 267 miljoen dollar nemen op haar beursgenoteerde aandelen.

Ook het belang in WeWork stuikte met 80 miljoen dollar ineen nadat de hippe coworkingaanbieder zijn beursgang had afgeblazen. De verliezen droegen bij aan de met 26 procent gezakte kwartaalwinst van Goldman Sachs. Het bedrijf kende zijn slechtste kwartaal in drie jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud