Advertentie

China gaat groeicijfers anders berekenen

Een yuan-biljet. Peking besloot vorige maand zijn munt te devalueren om de economie te stimuleren. ©REUTERS

Het Chinese statistiekbureau gaat zijn economische groeicijfers voortaan anders berekenen. Dat moet ertoe leiden dat op de wereldwijde financiële markten wat meer geloof wordt gehecht aan de economische gegevens die uit China komen.

Afgelopen zomer had het Chinese statistiekbureau nog gezegd dat de tweede grootste economie ter wereld tussen april en juni met 7 procent was gegroeid. Dat is evenveel als in de eerste drie maanden van het jaar.

Maar veel experts betwijfelen of die groeicijfers wel kloppen. De recente devaluatie van de Chinese munt en een hele reeks andere tegenvallende indicatoren doen alleszins vermoeden dat de Chinese economie er minder goed voor staat dan Peking wil toegeven. 

China gaat nu meer de richtlijnen volgen die internationaal worden gehanteerd om zijn groei ter berekenen. Wat dat zal opleveren zou al op 19 oktober moeten blijken. Dan publiceert het land zijn eerste raming voor de economische groei tussen begin juli en eind september. Vorig week moest China al zijn groeicijfers voor 2014 herzien. De Chinese economie kende geen groei van 7,4 procent, maar van 7,3 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud