Advertentie

China geeft banken meer ademruimte

©REUTERS

China stuurt zijn economisch beleid bij nu het land wordt geconfronteerd met de traagste economische groei in zes jaar. Maar Peking jaagt beleggers wel de stuipen op het lijf met nieuwe maatregelen die overdreven beursspeculatie moeten tegengaan.

Het blijven groeicijfers waarvan Europese overheden alleen maar van kunnen dromen. Maar met zeven procent over de eerste drie maanden van het jaar, kende de Chinese economie zijn traagste groei sinds 2009. Daar blijft het niet bij. De industriële productie groeide in datzelfde eerste kwartaal aan het traagste tempo sinds november 2008 en de buitenlandse valutareserves kenden hun grootste terugval ooit.  

De Chinese minister van Financiën zweert bij hoog en bij laag dat de economische langetermijndoelstellingen van het land niet in gevaar komen. Peking blijft dus nog altijd uitgaan van een economische groei met 7 procent.

In de praktijk lijkt de overheid er niet helemaal gerust in. Om te vermijden dat de economie te hard afkoelt, heeft China besloten de regels voor de lokale banken te versoepelen. Die banken moeten voortaan minder geld opzij houden als buffer tegen financieel onweer. De reservevereisten zijn nu teruggebracht naar 18,5 procent. Concreet betekent dat dus dat voor elke 100 yuan die een Chinese bank uitleent, ze er 18,5 yuan in cash opzij moet zetten. Door die reservevereisten te verlagen zou er 1,2 biljoen yuan  - ruim 180 miljard euro - moeten vrijkomen om in de lokale economie te investeren. 

Nerveuze beurzen

Net als de Europese en de Japanse centrale bank draait nu ook China de geldkraan wat meer open. Maar in tegenstelling tot Europa en Japan valt daar maandag vooralsnog niet veel van te marken op de aandelenmarkten. De belangrijkste Chinese beursindexen gingen fors lager nadat bekendraakte dat Peking ook de beursspeculatie wil aanpakken.

Peking heeft immers besloten dat beleggers niet meer via zogenaamde 'paraplufondsen'. Via die fondsen kunnen beleggers met geleend geld investeren. Als alles goed gaat liggen de potentiële winsten hoger. Maar de risico's op enorme verliezen zijn natuurlijk ook een pak groter. En nu de Chinee aandelenmarkten hun langste rally in tijden achter de rug hebben - de Shanghai Composite-index is sinds begin vorig jaar verdubbeld - worden beleidsmakers duidelijk nerveus. 

Anderzijds versoepelt Peking wel de regels voor 'short selling'. Miljoenen Chinese beleggers kunnen zo eenvoudiger proberen inspelen op een koersdaling van een aandeel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud