China kleurt Europese beurzen rood

©REUTERS

Een nieuwe uitschuiver van de Chinese aandelenmarkten zadelt ook de Europese beurzen voor de vijfde opeenvolgende dag met verliezen op.

Een nieuwe uitschuiver van de Chinese aandelenmarkten scherpte bij beleggers de vrees aan voor een afkoeling van de Chinese economie, de op één na grootste ter wereld. Het helpt ook niet dat Philips de voor de rest uitstekende resultaten koppelt aan de waarschuwing dat de omzet in China zwaar onder druk staat.

De belangrijkste Europese aandelenindexen gingen voor de vijfde dag op rij lager en diepen de verliezen uit. De Euro Stoxx50 , de korf steraandelen uit de eurozone, liet 2,4 procent liggen. De Brusselse Bel20 verloor 1,9 procent. Bpost verloor extra terrein door een verkoopadvies van JPMorgan.

Ook Wall Street nam een beroerde start, alle 30 componenten van de Dow Jones noteren in het rood. De Dow ging vorige week al stevig onderuit door tegenvallende cijfers van kleppers als IBM, Apple en Caterpillar en laat in de ochtendhandel nog eens 0,7 procent liggen. 

Obligaties

Beleggers vluchtten in staatsobligaties, het klassieke schuiloord bij economisch onzekere tijden. Immers: hoe lager de verwachte economische groei, hoe kleiner de kans op een renteverhoging. Daardoor zakt de Duitse tienjaarsrente opnieuw 2 basispunten naar 0,67 procent, een derde lager dan de 0,98 procent in juni. Over dezelfde periode zakte de Belgische rente van 1,33 naar 0,97 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud