China op één week 1,6 miljoen beleggers rijker

De koersenzaal van een beursmakelaar in de Chinese stad Nanjing. ©REUTERS

De Chinese beurs is roodgloeiend. De reden? Een miljoenenleger frenetieke kleine beleggers.

Terwijl macro-economen - en centraal bankiers - tobben over een te scherpe afkoeling van de Chinese economie, is de Chinese aandelenmarkt roodgloeiend. Letterlijk zelfs: in China kleuren beurskoersen bij een hausse rood en kleurt een koersenbord bij een correctie groen.

Woensdag boeken de meeste Chinese beursgraadmeters opnieuw winsten van 1 à 2 procent. Dit bovenop een beresterk eerste kwartaal: de beurs van Sjanghai ging 17 procent hoger, voor de beurs van Shenzhen was er zelfs 40 procent winst. Shenzhen kun je met wat goede wil het Nasdaq van China noemen: de beurs telt relatief veel meer risicovolle bedrijven uit de 'nieuwe economie', zoals opstartbedrijven uit de technologiesector.

Wie een verklaring zoekt, moet volgens lokale beurshuizen niet verder zoeken dan de webstek van de Chinese effectenwaakhond CSDC. Die houdt wekelijks bij hoeveel aandelenrekeningen Chinezen wekelijks openen. Een cijfer dat vrij goed de beurskoorts in het land weerspiegelt, aangezien kleine beleggers volgens persbureau Bloomberg zo'n vier vijfde van de Chinese beurshandel uitmaken. 

Welnu: vorige week openden Chinezen liefst 1.669.269 nieuwe effectenrekeningen, grofweg het equivalent van de gezamenlijke bevolking van Brussel en Antwerpen. Dat is een record. En niet zomaar een record, zoals onderstaande grafiek leert:

©Bloomberg

Sinds begin december zwelde het leger Chinese kleine beleggers met 10 miljoen aan, meer dan over heel 2012 en 2013. Het is van 2007 - toen de Chinese beurzen record na record lieten optekenen - geleden dat de beurshandel nog zo frenetiek was.

De opstoot is niet echt verbazend. Chinezen keren zich nu de huizenprijzen aan het zakken zijn af van de vastgoedmarkt en zoeken andere oorden voor hun spaargeld. En dan zijn er door de onderontwikkelde lokale spaarmarkt eigenlijk maar twee alternatieven: een spaarboekje waar spaarders door de steeds lagere rente steeds minder op verdienen (zie tweet onderaan) of aandelen die potentieel - tenminste tot de eerstvolgende correctie - tientallen procenten op een maand opleveren.

Het sterkst presterende Chinese aandeel van 2015 spreekt ook boekdelen: Shanghai DZH, een leverancier van beursterminals die overal in de Chinese provincie opduiken, zag de beurskoers vervijfvoudigen.

That was the quarter that was: $ up, oil down, stocks sideways, Shanghai on fire. Note: http://t.co/BToqQt4Ruj pic.twitter.com/uLcTv7vpH1— John Authers (@johnauthers) 1 april 2015

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud