Advertentie

China verhandelt via België Amerikaans staatspapier

Via het belgische Euroclear heeft China voor grote bedragen Amerikaans overheidspapier gekocht en verkocht.

China heeft de jongste jaren voor tientallen miljarden euro's Amerikaanse staatsobligaties gekocht en verkocht via de in België gevestigde bank Euroclear. Dat zegt Zero Hedge, een financiële blog.

België werd in het begin van 2014 plots de derde grootste investeerder in Amerikaanse staatsobligaties, na China en Japan. Die cijfers waren opmerkelijk, want ons land telt weinig grote investeerders.

Snel werd duidelijk dat de cijfers over de 'Belgische' beleggingen in Tresauries werden vertekend door de activiteit van Euroclear. Dat is een gespecialiseerde bank die vanuit Brussel effectentransacties afwikkelt.

De meeste effecten die door Euroclear worden beheerd zijn echter eigendom van buitenlandse investeerders. Wie dat zijn, is onduidelijk. Euroclear wil geen informatie meedelen over de transacties van zijn klanten.

Zero Hedge zegt dat er nu zeer duidelijke aanwijzingen zijn dat China de jongste jaren via Euroclear en dus België Amerikaanse staatsobligaties heeft gekocht en recentelijk weer verkocht. De blog verwijst naar de zeer grote correlatie tussen de som van de Belgische en Chinese investeringen in Amerikaans overheidspapier enerzijds en de Chinese valutareserves anderzijds.

Meteen rijst de vraag wat China doet met de opbrengst van de verkochte Amerikaanse staatsobligaties. Zero Hedge vermoedt dat Peking investeerde in Amerikaans vastgoed en in mindere mate in aandelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud