China versoepelt regelgeving voor beursintroducties

Chinese beleggers houden een oog op koersen bij een beursmakelaar in Peking. ©EPA

Voortaan is winstgevend zijn geen vereiste meer om in China naar de beurs te trekken. Fraude bij kapitaaloperaties wordt dan weer strenger bestraft.

In China heeft het Nationaal Volkscongres ingrijpende veranderingen aan de regelgeving voor de financiële markten goedgekeurd. De herzieningen worden op 1 maart van kracht.

China begon al zes jaar geleden met een versoepeling van de regelgeving. De bedoeling was om marktpartijen een grotere rol te laten spelen bij beursintroducties. Tot dan was het de beurswaakhond, de China Securities Regulatory Commission (CSRC), die strikt toezicht hield op alle aanbiedingen van (nieuwe) aandelen en de prijszetting.

De crash van de Chinese beurzen in 2015 gooide roet in het eten en zorgde voor vertraging. Daarna werd de draad weer opgepikt en dit jaar kwamen de hervormingen dit jaar in een stroomversnelling terecht. Zo lanceerde de beurs van Shanghai een nieuw handelsplatform waarmee technologiebedrijven kapitaal kunnen ophalen. De hervormingen zullen ook van toepassing zijn op de beurs van Shenzhen.

Niet langer winstgevend

De nieuwe regelgeving houdt een wezenlijke versoepeling in voor nieuwe beursintroducties. Een van de meest opmerkelijke elementen is dat bedrijven die naar de beurs willen, niet langer winstgevend hoeven te zijn. Er gelden wel strikte verplichtingen inzake financiële informatie evenals een registratieplicht. Het wordt ook gemakkelijker voor bedrijven om obligaties uit te geven.

‘Deze veranderingen betekenen een belangrijke doorbraak, want ze verminderen de papierberg en de kosten voor ondernemingen met beursplannen’, vertelde Dong Dengxin van de universiteit voor wetenschappen en technologie van Wuhan aan het Franse persbureau AFP. Hij heeft het over ‘de belangrijkste herziening ooit voor de wetgeving op financiële effecten’.

Tegelijk gaat de Chinese overheid strenger optreden tegen fraude bij kapitaaloperaties. Als bedrijven bij een beursgang hun boekje te buiten gaan, kan de boete oplopen tot 20 miljoen yuan (2,6 miljoen euro).

De nieuwe regels verbieden ook dat werknemers uit de beurssector – beursmakelaars, wisselkantoren, regelgevers – aandelen kopen of verkopen. Als ze dat toch doen, via een eigen effectenrekening of een rekening van derden, zullen ze bestraft worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud