China zet handrem op grondstoffenhausse

De grondstoffenbeurs in de Chinese stad Dalian, de belangrijkste markt voor de futureshandel in ijzererts. ©REUTERS

Met een 'nultolerantie voor speculanten en hamsteraars' heeft de Chinese communistische Partij de grondstoffenhausse stevig afgekoeld.

Bij een relatief rustige start van de beursweek viel maandag in het Verre Oosten de koersval van grondstoffen als aluminium en ijzererts extra hard op. De prijs van ijzererts tuimelde 7 procent en noteert nu op de grondstoffenmarkt van Dalian 15 procent onder de piek van vorige week (zie grafiek onderaan).

Die reden is een opvallend persbericht vanuit Peking. De Chinese Communistische Partij liet via de National Development & Reform Commission weten voortaan een nultolerantie te hanteren voor 'speculanten en hamsteraars' op de grondstoffenmarkten. Dat heeft logischerwijs de speculatieve koorts wat bekoeld.

Met de mededeling drijft Peking de retoriek op. De Communistische Partij begon in april te waarschuwen voor de forse hausse op de grondstoffenmarkten. Die hausse wordt gevoed door het sterke en synchrone herstel van de wereldeconomie, met als resultaat een aanbod dat moeite heeft om de vraag bij te benen.

Peking komt wel vaker tussen bij de miljoenen kleine beleggers die actief zijn op de lokale aandelenmarkt, die het de ene keer te somber en dan weer te euforisch vindt. Die interventies lijken zich nu minstens verbaal te herhalen op de lokale grondstoffenmarkten, waarbij de beurs van Dalian cruciaal is voor de prijszetting van ijzererts.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud