Advertentie
Advertentie

Chinese centrale bank probeert gemoederen te sussen

©REUTERS

'De yuan kan voortaan in beide richtingen vrijer bewegen tegenover de Amerikaanse dollar. Dat is een goede zaak om plotse heftige bewegingen te vermijden.' Dat verklaarde Ma Jun, de hoofdeconoom van de Chinese centrale bank.

'De yuan zal wellicht in beide richtingen bewegen na de devaluatie, nu dat de Chinese economie zich stabiliseert', verklaarde Ma Jun in een emailbericht. Vorige week dinsdag ontlokte China een verkoopgolf nadat het de referentiekoers van d eyuan met 2 procent verlaagde tegenover de dollar, en daags nadien nog eens met 1,6 procent.

'Een meer marktgegedreven prijsmechanisme voor de yuan zal helpen om excessieve afwijkingen tegenover zijn evenwichtspeil te vermijden, en zal de mogelijkheid van plotse excessieve fluctuaties significant bedwingen,' zei de hoofdeconoom van de People's Bank of China.

'Als we de yuan op meer middellange termijn willen evalueren, is het belangrijker naar de fundamenten van de economie te kijken. Die toont signalen van stabilisatie en herstel', suste Jun. Hij verwijst naar de herstellende huizenprijzen in zijn land, en stelt dat onder meer met schuldenswaps de lokale kredieten onder controle zijn.

'China heeft niet de intentie, of heeft er enig belang bij betrokken te zijn in een valutaoorlog', eindigt Jun. 'De motor van toekomstige groei ligt in de groeiende binnenlandse consumptie.' Daarmee bevestigt hij de officiële partijlijn die mikt om een kleinere afhankelijkheid van de export en een groei van de binnenlandse vraag.

Met het persbericht wil de Chinese centrale bank duidelijk de gemoederen bedaren. De officiële prognose van een groei met 7 procent wordt er alweer in bevestigd. Al zullen de financiële markten de komende weken eerder naar de handelingen dan naar de woorden van de centrale bank kijken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud