Advertentie

Chinese economie groeit sneller dan verwacht

Haven van Qingdao, China. ©AFP

De Chinese economie kon in het eerste kwartaal positief verassen, maar de groei vertraagt.

De Chinese economie groeide in het eerste kwartaal met 6,4 procent. Dat meldt het Chinese bureau van statistiek. Het klopte daarmee de verwachtingen. Economen verwachtten dat de op één na grootste economie van de wereld met 6,3 procent zou groeien. Het groeicijfer is even groot als het cijfer van het vierde kwartaal, maar is wel beduidend lager dan het cijfer van het eerste kwartaal van vorig jaar (6,8 procent).

Hiermee lijken de door de overheid aangekondigde stimuleringsmaatregelen eindelijk hun vruchten af te werpen. Vooral een flinke stijging in de industriële productie stuwt de groei. Die nam in maart toe met maar liefst 8,5 procent jaar op jaar. In januari en februari lag ze nog rond 5 procent. Ook de investeringen droegen een steentje bij. Die sterkten aan met 6,3 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Huizenmarkt

Hoewel er eerder tekenen waren dat de Chinese huizenmarkt aan het afzwakken was, lijkt ook daar het tij weer te keren. Zo stegen de vastgoedinvesteringen in het eerste kwartaal met 11,8 procent, terwijl ze in 2018 nog met 9,5 procent stegen. 

Maar ook de huizenprijzen zitten weer in de lift. In de 70 grootste steden van het land zijn de woningprijzen in maart met 0,5 procent gestegen, evenveel als in februari. Jaar op jaar stijgen de prijzen in maart met 10,6 procent, de krachtigste toename sinds april 2017. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud