Advertentie
Advertentie

Chinese economie zet 2024 verrassend sterk in

Een (te) zeldzaam beeld in de Volksrepubliek: enthousiaste shoppers. ©AFP

De Chinese economie groeide sterker dan verwacht in het eerste kwartaal van dit jaar, maar cijfers voor maart geven wel aan dat de Chinese consument de grote afwezige blijft bij het postcovidherstel.

China, na de Verenigde Staten de belangrijkste economie ter wereld, zette 2024 verrassend goed in. De economie groeide in het eerste kwartaal jaar op jaar 5,3 procent, beter dan de 4,8 procent die de door persbureau Bloomberg gepolste economen verwachtten.

Economen waarschuwen echter dat de groei vooral van de uitvoer - met dank aan de sterke groei in de rest van de wereld, de Verenigde Staten op kop - en investeringen in speerpuntsectoren zoals de e-auto- en techsector komt. 'De Chinese data zien er sterk uit, maar de details ogen zwak', zegt Charu Chanana, valutastratege bij Saxo Markets in Singapore.

Advertentie

Het persbericht van het Chinese bureau van de Statistiek erkent, naast de obligate verwijzingen naar de visie van president Xi Jinping, dat de economie nog niet op koers zit. Extern is de omgeving 'complex en onzeker' en intern is 'het fundament voor stabiele en gezonde groei nog niet stevig genoeg'.

Sinds China eind 2022 abrupt de covidbeperkingen ophief, is de consument de grote afwezige. Die houdt te midden van een etterende vastgoedcrisis de hand op de knip en hamstert liever goud. In maart viel de jaar-op-jaarstijging van de kleinhandelsverkopen terug naar 3,1 procent, leert een andere - alleen in het Chinees verstuurde - mededeling van het bureau voor de Statistiek.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.