Advertentie
Advertentie

Chinese exportkrimp voedt vrees

De Chinese export is in augustus met 6 procent gekrompen. Of de devaluatie van de yuan impact heeft, zal de komende maanden duidelijk worden. ©REUTERS

De Chinese export en import zijn in augustus met respectievelijk 6 en 14 procent gekrompen. De Chinese beurs zakt anderhalf procent.

De Chinese export zakte in augustus met 6,1 procent (uitgedrukt in yuan) tegenover juli, de import kelderde zelfs met 14 procent. De cijfers tonen eens te meer aan dat de Chinese economie het moeilijk heeft. Al is een en ander ook een deel te verklaren door de lagere grondstofprijzen en de grote explosie in de haven van Tianjin.

In welke mate de devaluatie van de yuan de Chinese exporteurs helpt, zal vermoedelijk pas de komende maanden duidelijk worden.

De beursindex Shanghai Composite verliest dinsdag zowat anderhalf procent terrein, voor de vijfde dag op rij. De handel is evenwel rustig. De particuliere, Chinese belegger - de motor achter de rally van de voorbije jaren - heeft er blijkbaar genoeg van. De handelsvolumes zijn teruggevallen tot het laagste peil in zes maanden tijd.

De import van ijzererts zakte met 14 procent tegenover juli maar de export van staal blijft op een hoog peil. Dat is slecht nieuws voor bedrijven als ArcelorMittal die al langer steen en been klagen over Chinese concurrentie. De Chinese staalsector kampt met overschotten nu de binnenlandse economie afkoelt en dumpt die in Europa en andere markten.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud