Chinese schuldenmarkt groter dan VS

De Chinese vastgoedboom is in grote mate gefinancierd door de schaduwbanken. ©REUTERS

Vorig jaar hebben Chinese bedrijven de Amerikaanse ingehaald als grootste schuldenaar. Sterker, tegen 2016 zal de Chinese kredietmarkt voor niet-financiële bedrijven groter zijn dan de Amerikaanse en Europese tesamen, voorspelt de kredietbeoordelaar S&P.

Chinese niet-financiële bedrijven hadden eind 2013 voor 14,2 biljoen (14.200 miljard) dollar schuld uitstaan, zo poneert S&P in het net gepubliceerde rapport. Daarmee hebben de Chinese bedrijven de Amerikaanse ingehaald als grootste schuldenaar. Amerikaanse 'non-financials' hadden eind vorig jaar 13,1 biljoen (13.100 miljard) dollar schulden uitstaan. Europese bedrijven (eurozone + VK) staan op een derde plaats met 11,2 biljoen dollar.

Maar de grootste groei moet nog komen voor de Chinese schuldenmarkt. S&P schat dat Chinese bedrijven tussen nu en 2018 voor 20 biljoen (20.000 miljard) dollar zullen ophalen op de kredietmarkt. Dat komt overeen met een derde van de wereldwijde vraag naar kredieten.

Reden tot bezorgdheid

Waarnemers kijken bezorgd naar die trend. De schuldemissies van de Chinese bedrijven zijn goed voor 30 procent van het wereldtotaal. Een derde daarvan is volgens S&P afkomstig van de Chinese 'schaduwbanken', niet-gereguleerde bedrijven die buiten het officiële, door de staat gecontroleerde, bankencircuit opereren. Dat maakt dat ruwweg 10 procent van de wereldwijde schuldenmarkt gelieerd is aan die schaduwbanken. Het gaat om schimmige trusts, leasingbedrijven, kredietwaarborgbedrijven en geldmarktfondsen die in het leven geroepen zijn om de strikte kredietvoorwaarden die de overheid oplegt, te omzeilen.

'De bezorgdheid is dat die schaduwbanken voor een wereldwijd probleem kunnen zorgen', zegt Paul Watters, hoofd corporate credit research bij S&P. 'Wanneer de Chinese economie zou afkoelen en er een correctie op de vastgoedmarkt zou komen, kan dit voor ongelukken zorgen bij de Chinese schaduwbanken.'

In een opiniestuk in de Britse krant Financial Times roept BoE-gouverneur Mark Carney op om meer licht te werpen op de schaduwbanken. 'We moeten het systeem dat heel gevoelig is voor excessen en inzinken vervangen voor één dat bijdraagt aan sterke, evenwichtige groei van de wereldeconomie.' Carney maakt in het opiniestuk wel geen enkele verwijzing naar China. Net vandaag is de zakenkrant begonnen met een journalistieke reeks over de Chinese schaduwbanken, die ze een bedreiging voor de wereldeconomie noemt.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud