Chinese stimulus stuwt Wall Street hoger

Een tweekleurige Tesla Model 3 ©doc

De Amerikaanse beurzen stegen voor de tweede dag op rij. De steunmaatregelen van de Chinese overheid wonnen het van de virusvrees. Tesla drukte opnieuw het gaspedaal in, wat de koers even boven 900 dollar stuwde.

China pompte maandag en dinsdag 1.700 miljard yuan (220 miljard euro) in het financieel systeem. Daardoor maakten de Chinese beurzen hun zware verliezen van maandag voor een stukje goed. De stimulus stelde ook Wall Street gerust. De vrees dat het coronavirus en de strenge maatregelen om de epidemie in te dijken op de groei van de wereldeconomie zullen wegen, verdween wat naar de achtergrond. Ook al hebben diverse economen hun groeiverwachtingen verlaagd.

De Dow Jones won 1,4 procent en de S&P500 dikte 1,5 procent aan. Voor de Nasdaq Composite was er 2,1 procent winst.

Aan de race van Tesla komt voorlopig geen einde. De constructeur van elektrische auto’s schoot maandag al 20 procent hoger nadat batterijenfabrikant Panasonic, een toeleveraar aan Tesla, meldde dat die activiteit winstgevend is geworden. Tesla maakte vorige week ook sterke kwartaalcijfers bekend, zowel wat productie als winst betreft. Het aandeel vloog dinsdag nog eens 13,7 procent hoger en was even meer dan 900 dollar waard. Sinds begin dit jaar is de waarde van het bedrijf van Elon Musk meer dan verdubbeld.

Ralph Lauren

Een andere sterke stijger was Ralph Lauren . De Amerikaanse kledingproducent zag in het derde kwartaal van het boekjaar 2019/20 de vergelijkbare verkoop met 2 procent toenemen. Dat is meer dan dubbel wat analisten gemiddeld hadden verwacht, met name 0,8 procent groei. In de thuismarkt Noord-Amerika was er zelfs 4 procent groei bij eenzelfde aantal winkels, een teken dat de investeringen om het merk nieuw leven in te blazen vruchten afwerpen. Ook de gezuiverde winst per aandeel kwam hoger uit dan verwacht. Ralph Lauren veerde 9,2 procent op.

Alphabet

Alphabet zakte 2,5 procent nadat het moederbedrijf van Google maandagavond met goede resultaten voor de dag kwam die niettemin ontgoochelden. De omzet steeg in het vierde kwartaal met 17 procent, maar bleef iets onder de verwachting. De videostreamingactiviteit YouTube levert nu voor 15 miljard dollar advertentie-inkomsten op jaarbasis op, maar ook dat was een ontgoocheling want de ramingen liepen op tot 25 miljard dollar. De clouddiensten lieten 53 procent groei optekenen in vergelijking met een jaar eerder, maar concurrent Azure van Microsoft bleek vorige week beter te doen met 62 procent omzetgroei.

Ebay

De internetmarktplaats Ebay spurtte 8,8 procent hoger na berichten dat het beursbedrijf boven de New York Stock Exchange - Intercontinental Exchange (ICE) - een overnamebod zou hebben gedaan op het bedrijf. Het bod zou de internetspeler op 30 miljard dollar waarderen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud