Advertentie
Advertentie

Technologie trekt Wall Street op het droge

Het hoofdkwartier van Alibaba in Peking ©AFP

De Amerikaanse beurzen wisten lichte verliezen om te turnen in lichte winsten, met dank aan de technologiesector. Chinese techbedrijven met een notering in New York gingen lager nadat Peking maatregelen tegen online-onderwijsbedrijven aankondigde.

De Amerikaanse indexen lieten aanvankelijk de recente recordstanden achter zich. De beurzen hebben een drukke resultatenweek voor de boeg en bovendien staat een rentevergadering van de Federal Reserveop de agenda. Beleggers zullen op de loer liggen voor signalen over wanneer de centrale bank haar beleid gaat verstrakken.

China woog ook op het sentiment. De Volksrepubliek kondigde vorige week strengere regelgeving aan voor bedrijven die zich bezighouden met privaat onderwijs. Het is de zoveelste maatregel van Peking tegen technologiebedrijven. De e-commercereus Alibaba liet in New York 7,2 procent liggen. De zoekmachine Baidu verloor 6 procent.

De andere technologiewaarden gingen wel de goede kant uit. De Dow Jones en de S&P500 sloten 0,2 procent in de plus. De Nasdaq Composite bleef stabiel.

Uitkijken naar Tesla

Na een zwakke tiendaagse won Zoom Video 3,9 procent. Eveneens vooraan op Nasdaq stond Tesla dat 2,3 procent vooruitging. Nabeurs maakte Tesla de resultaten over het tweede kwartaal bekend. Eerder deze maand maakte de bouwer van elektrische auto’s al bekend in het tweede kwartaal 201.250 wagens te hebben geleverd, iets minder dan verwacht (207.000), maar het wel hoogste kwartaalcijfer ooit.

Het jaar 2020 was het eerste volledige jaar waarin Tesla winstgevend was. Verwacht werd dat de trend zich in het tweede kwartaal doorzette. Analisten rekenden op een winst per aandeel van 0,99 dollar, meer dan dubbel zoveel als een jaar eerder (0,44 dollar).

Dungeons & Dragons

Hasbro dartelde 12,2 procent hoger. De speelgoedfabrikant, bekend van het gezelschapsspel Monopoly, zag de omzet in het op 27 juni besloten tweede kwartaal met 54 procent stijgen tot 1,32 miljard dollar. Analisten hadden slechts op 1,16 miljard dollar gerekend.

Hasbro profiteerde van een sterke vraag naar het fantasykaartenspel Dungeons & Dragons en de film- en tv-productietak kende weer groei na vorig jaar nagenoeg te hebben stilgelegen door de coronapandemie.

De gezuiverde winst per aandeel kwam uit op 1,05 dollar, meer dan dubbel zoveel als verwacht (48 cent).

Rechtszaak

De megafusie tussen de verzekeringsmakelaars AON en Willis Towers Watson is van de baan. Uit de combinatie zou een nieuwe nummer 1 zijn ontstaan, die nog groter was dan de verzekeringsmakelaar Marsh & Mc Lennan.

De megafusie had al groen licht gekregen van de Europese Commissie - onder voorwaarden - en van mededingingsautoriteiten in veel andere landen, maar het Amerikaanse ministerie van Justitie lag dwars. Dat zei in juni dat de megafusie tot minder concurrentie en hogere prijzen zou leiden en startte een rechtszaak om de deal tegen te houden.

Als gevolg van het afblazen van de deal zal AON zijn droompartner Willis een stopzettingsvergoeding van 1 miljard dollar betalen. Beleggers waren opgelucht dat AON de reuzeovername laat schieten en stuurden het aandeel 8,2 procent hoger. Willis Towers zakte 9 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud