'Chinese Uber' Didi Chuxing trekt naar Wall Street

©EPA

Tegen een waardering die kan oplopen tot 100 miljard dollar tekent China’s grootste alternatieve taxidienst Didi Chuxing voor een van de belangrijkste techbeursgangen van het jaar. Ook de Amerikaanse concurrent Uber kan daar garen bij spinnen.

Didi Chuxing, China’s grootste alternatieve taxidienst die dagelijks 30 miljoen ritten verzorgt, diende donderdag bij de Amerikaanse toezichthouders een officiële aanvraag in voor een beursnotering. Die zou gepland zijn voor juli.

Tegen welke prijs Didi Chuxing naar Wall Street trekt, is nog niet bekendgemaakt, maar alles wijst erop dat het beursdebuut een van de grootste van dit jaar wordt in de wereldwijde techindustrie.

De essentie

  • Het Chinese alternatieve vervoersbedrijf Didi Chuxing kondigde donderdag aan dat het naar Wall Street trekt.
  • Het bedrijf zou daarbij op 100 miljard dollar gewaardeerd zijn, wat van Didi meteen de grootste beursgang van het jaar kan maken in de wereldwijde techindustrie.
  • Didi Chuxing wordt ook wel de Chinese Uber genoemd. Het Amerikaanse techbedrijf is sinds 2016 ook aandeelhouder, met een belang van net geen 13 procent.
  • Didi wil het geld van de beursgang investeren in nieuwe producten en technologie en in expansie buiten China.

In mediaberichten worden waarderingen aangehaald die tussen 70 miljard en 100 miljard dollar schommelden, omgerekend 82 miljard euro. De Chinese alternatieve taxidienst zou bij de beursgang tot 10 miljard dollar of ruim 8 miljard euro aan vers kapitaal willen ophalen om te investeren in nieuwe technologie, groei buiten China en nieuwe diensten.

Autotoeter

Didi Chuxing - ‘didi’ stelt het geluid van een autotoeter voor, ‘chuxing’ verwijst naar het Chinese woord voor reizen - biedt net zoals het Amerikaanse Uber carpooling- en taxidiensten aan die je met een app kan oproepen. Met succes: na een bittere prijzenoorlog bracht Didi Chuxing concurrent Uber er vijf jaar geleden toe zijn Chinese expansieplannen op te bergen. Didi Chuxing slorpte de Chinese activiteiten van Uber op, in ruil werden de Amerikanen aandeelhouder.

Een succesvolle beursgang kan dus ook Uber flink wat centen opleveren. Want volgens de documenten die Didi Chuxing donderdag indiende, heeft Uber nog altijd 12,8 procent van zijn Chinese tegenhanger in handen. De Japanse holding Softbank bezit 21,5 procent, terwijl het Chinese Tencent, bekend als de groep boven WeChat, een belang van 6,8 procent aanhoudt.

Na een bittere prijzenoorlog bracht Didi Chuxing vijf jaar geleden het Amerikaans Uber op de knieën in China. Maar de Amerikanen zijn wel aandeelhouder.

Oprichter Cheng Wei controleert nog altijd 7 procent van de aandelen. Cheng Wei begon in 2012 met Didi Chuxing nadat hij eerst een topfunctie had uitgeoefend bij Alipay, de betaaldienst van de Chinese e-commercegigant Alibaba.

Boekje bij de thee

De 38-jarige entrepreneur lijkt in niets te vergelijken met de talrijke ego’s in de hoogste echelons van de beursgenoteerde techreuzen waar Didi Chuxing zich binnenkort bij zal voegen. Sommige waarnemers vragen zich zelfs af of Cheng Wei überhaupt een ego heeft. Terwijl andere techtoppers zoals Jeff Bezos of Elon Musk plannen maken om naar de ruimte te trekken of zich suf tweeten, liet Cheng Wei in eerdere interviews verstaan dat hij nog het liefst van al gewoon ergens een boek leest met een kopje thee erbij.

Terwijl andere techtoppers zoals Jeff Bezos of Elon Musk plannen maken om naar de ruimte te trekken of zich suf tweeten, liet Cheng Wei in eerdere interviews verstaan dat hij nog het liefst van al ergens een boek leest met een kopje thee erbij.

Daaruit afleiden dat de man een softie is, zou verkeerd zijn. Volgens ingewijden houdt Cheng Wei er een keiharde managementstijl op na. Hij zou ook vrij nationalistisch zijn in zijn beleid en in speeches verwijzen naar China’s militaire geschiedenis, meldden reporters van het persagentschap Reuters. Volgens diezelfde verslaggevers draagt Cheng Wei ook het liefst poloshirts.

Over die kledingkeuze valt te discussiëren, over ’s mans gevoel voor timing minder. Didi Chuxing kondigt zijn beursplannen net aan nu het bedrijf met de coronaversoepelingen de vraag naar vervoer weer fors ziet aantrekken. In het eerste kwartaal zal Didi Chuxing zijn omzet daardoor meer dan verdubbelen in vergelijking met de eerste drie maanden van vorig jaar. Over heel 2020 zag de taxiapp zijn omzet met 10 procent slinken naar 21,6 miljard dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud