Advertentie

Cijferlawine zet Bel20-rally de handrem op

©BELGA

De drukste Bel20-cijferdag van het 'seizoen' in een notendop: beleefd applaus voor sterke cijfers, luid boegeroep voor de minste tegenvaller.

Beleggers leggen de lat voor beursgenoteerd Brussel erg hoog, na de sterkste beursrally sinds 1998 over het eerste halfjaar. Dat is de conclusie van de drukste resultatenochtend van de zomer: vijf Bel20'ers die samen bijna 40 procent van de Brusselse aandelenkorf vertegenwoordigen, gaven beleggers inzage in hun cijfers per 30 juni.

De Bel20 sloot na dit cijfergeweld tegen de Europese trend in 0,4 procent lager op 4.219 punten.

Dat kwam vooral door het zwaargewicht AB InBev . De biergigant boekt tegenover de pandemische lente van 2020 wel een sterke groei van de verkoop, maar worstelt tegelijk met oplopende kosten, waardoor de bedrijfswinst onder de verwachting bleef.

De nieuwe CEO Michel Doukeris blijft ook voor heel 2021 op 8 à 12 procent winstgroei rekenen. Impliciet geeft hij dus het signaal dat analisten - die nu al ruim 11 procent groei voorspellen - mogelijk iets te hard van stapel lopen. Het aandeel dook 5,6 procent lager naar 54,85 euro en is nu alle winst sinds Nieuwjaar kwijt.

Solvay-CEO Ilham Kadri verhoogt wel de jaarprognose, maar de chemiereus oogstte daar na een koersrally van 20 procent dit jaar slechts beleefd applaus voor. Het aandeel opende bijna 2 procent hoger. Bij de slotbel stond er zelfs een verlies van 0,7 procent tot 113,15 euro op de schermen.

UCB presteerde een stuk beter dan verhoopt over de eerste jaarhelft, maar CEO Jean-Christophe Tellier blijft niettemin bij zijn conservatieve jaarprognose. Niet onlogisch: de biofarmaciegroep heeft veel producten in de laatste (en duurste) klinische testfase en krikt in de aanloop naar de lancering van meerdere nieuwe middelen de marketinguitgaven stevig op. Daarom ook hier beleefd applaus.

'De meevaller over het eerste halfjaar zat vooral bij de verkopen voor Keppra in Japan. En dat epilepsiemiddel verliest in het vierde kwartaal op die markt de patentbescherming', tempert het beurshuis Kepler Cheuvreux het enthousiasme. UCB kon niettemin 1,4 procent hoger trekken tot 91,6 euro.

Min of meer eenzelfde verhaal bij Telenet . De telecomoperator zette een vrij degelijk tweede kwartaal neer. Maar CEO John Porter handhaaft de conservatieve outlook voor heel 2021, omdat in de tweede jaarhelft de kosten voor onder meer marketing de hoogte in zullen gaan. Hier duwden beleggers het aandeel 3 procent lager tot 31,5 euro.

Winstgevend Argenx

Ook Argenx moest een stapje achteruit na de halfjaarcijfers: -1,1 procent tot 253,7 euro. Hoewel het biofarmabedrijf nog geen product op de markt heeft, kan het over het eerste halfjaar toch een winst voorleggen van 63 miljoen dollar (sinds dit jaar rapporteert Argenx in dollar en niet meer in euro). Dat is aan twee zaken te danken: de stopzetting van de samenwerking met Janssen (rond leukemiemiddel cusatuzumab) leverde 315,1 miljoen dollar op en de strategische samenwerking met Zai Lab (rond efgartigimod) bracht 151,9 miljoen in het laatje. Argenx verwacht dit jaar bijna dubbel zoveel middelen te verbruiken als vorig jaar, met het vooruitzicht de verwachte lancering van efgartigimod in de VS.

Nog in de Bel20 reageerde Cofinimmo op de halfjaarcijfers van woensdagavond met een winst van 0,6 procent tot 137 euro. Volgens Herman van der Loos van Degroof Petercam waren die cijfers dan ook beter dan verwacht. De schuldgraad is opgelopen tot 48,2 procent, maar zal naar verwachting tot minder dan 45 procent dalen tegen het einde van het jaar. De analist verwacht dat de converteerbare obligatie die in september afloopt in aandelen zal worden terugbetaald.

Hoewel Cofinimmo almaar meer het profiel van een zorgvastgoedspeler heeft, blijft er een substantiële waarderingskloof met sectorgenoten, meent Van der Loos, zelfs wanneer een korting wordt verrekend voor de kantoren die het bedrijf bezit. Hij trekt zijn koersdoel met 17 euro op tot 155 euro en herhaalt zijn koopadvies.

Opnieuw goud voor Melexis

De primus in de Bel20 was voor de tweede dag op rij Melexis . Woensdag steeg het aandeel 6 procent na de halfjaarcijfers, donderdag kwam daar nog eens 2,1 procent bij tot 93,95 euro. Analist Michael Roeg van Degroof Petercam krikte zijn ramingen voor omzet en marges op naar aanleiding van de halfjaarcijfers. Zijn raming voor de winst per aandeel stijgt met 8 procent voor dit jaar, met 5 procent voor 2022 en met 4 procent voor 2023.

De sterkere verhoging voor 2021 heeft te maken met een onverwachte meevaller van 3 miljoen euro in het netto financieel resultaat, meer bepaald om een winst op een in februari gesloten indekkingscontract, legt de analist uit. Zijn koersdoel klimt van 87 naar 90 euro. Zijn advies blijft evenwel op ‘houden’ staan.

Blikvanger

Donderdag

De Europese beurzen gingen gemiddeld een halve procent hoger. Beleggers trokken zich op aan sterke resultaten van onder meer Danone, Nestlé en ArcelorMittal. Brussel deed niet mee aan het feestje door de val van AB InBev. In Amsterdam verloor het IT-bedrijf Ordina 11 procent na een gevoelige winstdaling in het tweede kwartaal.


Vrijdag

We krijgen met Umicore, Bekaert, WDP en Proximus opnieuw een pak bedrijfsresultaten voorbeurs. Na de slotbel volgen halfjaarcijfers van GBL en Qrf.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud