Citibank-veteraan wordt voorzitter van Brusselse ‘boekhouder van de beurs’

Francesco Vanni d’Archirafi kreeg al de goedkeuring van de Nationale Bank van België, nadat de NBB zijn voorganger vorig jaar tot ontslag had gedwongen.

Francesco Vanni d’Archirafi, een veteraan van Citibank, wordt de nieuwe voorzitter van Euroclear Group, het wereldwijde afwikkelhuis voor de effectenhandel dat in Brussel is gevestigd.

Lieve Mostrey, de enige Belgische in de top 100 van invloedrijkste vrouwen in de Europese financiële wereld, krijgt vanaf 1 juli als Euroclear-CEO een nieuwe voorzitter boven zich. De 60-jarige Italiaanse Amerikaan Francesco Vanni d’Archirafi heeft een carrière van 38 jaar bij Citigroup achter de rug. Hij was CEO van Citi Transaction Services, de dochter die het wereldwijde cashmanagement voor de bankenreus verzorgt, en topman van Citi Holdings, waar hij een miljardenportefeuille van niet-kernactiva voor de bank beheerde. Hij was ook lang voorzitter van Citibank Europe en CEO van Citibank International.

Vanni d’Archirafi studeerde magna cum laude af in financiën aan de American University in Washington, en haalde een MBA aan de Columbia University in New York. Voor Citi zat hij in onder meer Peru, Londen, Milaan en Madrid.

Naast Citigroup had hij ook bestuursmandaten bij onder meer de verzekeraar Mapfre International, het afwikkelhuis LCH Group en liefdadigheidsinstellingen.

'I made it'

In 2017 schreef Vanni d’Archirafi met de hulp van een ghostwriter het boek ‘I made it. Your turn now’ over zijn carrière met tips aan starters. Daaruit blijkt dat hij er altijd alles aan deed om zijn loopbaan naar een hoger niveau te tillen, waarbij je jezelf als een 'merk' kan beschouwen, waar je altijd aan moet werken. Een van zijn motto’s is: ‘Werk hard. Werk ongelofelijk hard. Streef er altijd naar je beter te maken en strek jezelf tot het uiterste.’

Vanni d’Archirafi komt bij Euroclear aan het hoofd van een eengemaakte raad van bestuur. De groep had tot nu toe twee bestuursraden, een voor het overkoepelende Euroclear Holding en een voor het Belgische Euroclear NV. Die worden samengevoegd. De functie werd tot juni vorig jaar door twee interim-voorzitters ingevuld.

Tot ontslag gedwongen

De Euroclear-groep wikkelde vorig jaar 276 miljoen transacties af, goed voor 897.000 miljard euro. De instelling bewaart voor 32.800 miljard financiële effecten voor wereldwijde klanten. De aandeelhouders moeten de benoeming van Vanni d’Archirafi op de algemene vergadering van 1 juli nog goedkeuren.

De Nationale Bank van België (NBB) heeft als toezichthouder haar fiat al gegeven. Niet onbelangrijk, want de vorige voltijdse voorzitter, Marc-Antoine Autheman, werd door de NBB na een onderzoek tot ontslag gedwongen. Waarom is nog altijd niet duidelijk. Ook Bert De Graeve stapte toen als bestuurder op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud