Coene wordt lid bankenwaakhond ECB

Luc Coene. ©REUTERS

Luc Coene, die op 10 maart met pensioen gaat als gouverneur van de Nationale Bank, wordt op 11 maart lid van de bankenwaakhond van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat heeft de ECB meegedeeld.

De toezichtsraad van het gemeenschappelijk toezichtsmechanisme van de ECB is verantwoordelijk voor het toezicht op de Europese banken. De ECB heeft in november vorig jaar het toezicht op 130 grote banken overgenomen van de nationale toezichtshouders. De raad van bestuur van de ECB moet wel de beslissingen van de raad van toezicht bekrachtigen.

De ECB heeft vier vertegenwoordigers in de toezichtsraad en had vorig jaar al Sirkka Hämäläinen (ex-directeur ECB), Julie Dickson (topvrouw Canadese bankenwaakhond) en Ignazio Angeloni (topman macroprudentieel beleid en financiële stabiliteit van de ECB) benoemd. Er was nog een vacature en die wordt ingevuld door Luc Coene.

Danièle Nouy is voorzitster van de toezichtsraad en Sabine Lautenschläger ondervoorzitster. De 19 lidstaten van de eurozone hebben elk één vertegenwoordiger in de raad van toezicht. De Belgische vertegenwoordiger is Mathias Dewatripont, de vicegouverneur van de Nationale Bank.

Bij de Nationale Bank volgt Jan Smets Coene op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud